Dačić: Nove informacije o ubistvu Ćuruvije

Slavko Ćuruvija je ubijen 1999. godine, tokom bombardiranja Srbije od strane NATO snaga, ispred zgrade u kojoj je živio (Al Jazeera)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da je očigledno da se došlo do novih informacija koje će omogućiti da se završi istraga o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije i da se eventualno podignu optužnice i sankcioniraju krivci.

On je novinarima u Beogradu rekao da je njemu lično, ali i svima koji su na neki način bili u vlasti prije 2000. godine, veoma značajno da se zna da će svi koji su počinili krivično djelo odgovarati, prenosi Tanjug.

Premijer Srbije je istakao da ne želi komentirati istragu o ubistvu Ćuruvije sa političkog aspekta.

“Želim samo politički da kažem, imajući u vidu da se to dogodilo pre 2000, da je za nas, za mene lično, a siguran sam i za [prvog potpredsjednika Vladw Srbije] Aleksandra Vučića i sve nas koji smo na neki način bili u toj vlasti pre 2000, veoma značajno da svi znaju da će svako ko je počinio krivično delo odgovarati. I tada i sada, bez obzira na političku pripadnost”, kazao je Dačić.

Tok istrage

On je rekao da nije dobro da se u novinama objavljuje tok istrage, što je, kako kaže, više puta ponovio, jer se na taj način dovode u opasnost i ljudi koji rade na tim slučajevima.

Govoreći o istrazi o ubistvu Ćuruvije, Dačić je kazao da je sve u rukama nadležnih državnih organa i da ne želi najavljivati dalja dešavanja u vezi s tim slučajem.

“Ali, pošto postoje pitanja zašto se toliko dugo čekalo, želim da kažem da ova Vlada nije ništa čekala, niti se radi o tome da je neko sakrivao neke informacije. Očigledno da je došlo do novih informacija, koje mogu da omoguće da se istraga završi i da se eventualno podignu određene optužnice i sankcionišu krivci. To mora da bude rad institucija sistema”, poručio je Dačić.

Slavko Ćuruvija je ubijen 1999. godine, tokom bombardiranja Srbije od strane NATO snaga, ispred zgrade u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

‘Priželjkivanje bombi’

Nekoliko dana ranije, u dnevnom listu Politika ekspres, koji je kasnije ugašen, Ćuruvija je optužen za “priželjkivanje bombi i izdaju”.

Istražni sudija je saslušao više od 100 predloženih svjedoka, među kojima i 27 pripadnika Službe državne bezbjednosti, koji su pratili Ćuruviju, te nekoliko bivših funkcionera te službe.

Obavljeno je medicinsko-balističko vještačenje, prikupljeni su i drugi materijalni dokazi, ali ubistvo nije razjašnjeno.

Porodica, prijatelji i kolege Ćuruvije vjeruju da ubistvo ima političku pozadinu, zbog oštrih riječi i kritičkih stavova koje je taj novinar iznosio o režimu tadašnjheg predsjednika Slobodana Miloševića.

Izvor: Al Jazeera i agencije