Clinton: Crna Gora primjer stabilnosti

Igor Lukšić kaže da su prioriteti Crne Gore vladavina prava, ekonomski napredak i jačanje institucija (EPA)

Državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Hillary Clinton ocijenila je da je Crna Gora primjer stabilnosti i pozitivnog napretka u regiji, poručujući da Podgorica može računati na podršku Washingtona na putu ka euroatlanskim integracijama.

Kako je saopćeno iz crnogorske Vlade, Clinton je u telefonskom razgovoru sa premijerom Igorom Lukšićem iskazala žaljenje što nije bila u prilici da prošle sedmice, tokom boravka u zemljama regije, posjeti Crnu Goru i lično prenese utiske o pozitivnim demokratskim i ekonomskim kretanjima u toj državi.

Clinton je, kako se navodi, ohrabrila dalje provođenje reformi neophodnih za ostvarenje integracionih težnji Crne Gore – članstva u Evropskoj uniji i NATO-u, prenosi Tanjug.

Vladavina prava i ekonomski napredak

Integracioni procesi u Crnoj Gori predstavljaju garant političke i sigurnosne stabilnosti regije kojoj Crna Gora daje veliki doprinos, kazala je ona.

Clinton je ukazala na značaj učešća crnogorskih vojnika u mirovnim misijama kao doprinos uspostavljanju i očuvanju globalnog mira i demokratije.

Ona je iskazala uvjerenje da će se odnosi Crne Gore i SAD-a i nakon formiranja nove crnogorske Vlade unaprijediti u obostranom interesu.

Lukšić je, kako se navodi u saopćenju, iskazao zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori, kako u pogledu strukturnih reformi, tako i za nastavak integracionih procesa, kojima, kako je rekao, Podgorica ostaje posvećena i u narednom periodu.

Premijer Crne Gore istakao je kako su prioriteti Vlade i svih segmenata društva jačanje institucija, vladavina prava i ekonomski napredak.

Izvor: Agencije