CG rekorder po zahtjevima za azil na Balkanu

Crna Gora, kao i ostale balkanske države, suočava se sa problemom imigranata i azilanata koji ilegalno pokušavaju stići iz Afrike, Azije i sa Bliskog Istoka do zemalja Europske unije.

No, Crna Gora je rekorder po broju zahtjeva za azil na Balkanu. Prošle godine bilo ih je tri i pol tisuće. Što institucije rade kako bi riješile problem, istražila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Saeed Ahmadi svakoga dana preko interneta razgovara sa svojom obitelji u Afganistanu, odakle je prije šest godina krenuo na dug put prema zapadnoj Europi.

Crna Gora samo je jedna od zemalja na njegovom putu. Iako je, zbog pokušaja nelegalnog prelaska u Italiju odležao 20 mjeseci u zatvoru u Grčkoj, kaže da će pokušati opet.

“Italija je dobra jer kada dođete tamo možete raditi pola godine, uzmete putovnicu i prijeđete recimo u Njemačku. Problem nastaje kada vas uhvate i oduzmu vam putovnicu, tada više ne možete raditi i boraviti nigdje”, kaže azilant Saeed.

Otvoren poseban centar

Prošle godine azil u Crnoj Gori zatražilo je tri i pol tisuće stranaca, više nego u svim ostalim zemljama regije zajedno.

Početkom ove godine država je otvorila poseban centar gdje ih je od  veljače boravilo 1.500.

“Većina njih se ne zadržava dugo vremena, dešava se da ostanu samo po dan, dva, tri, većina od njih i ne sačeka odluku da li mogu da borave u Crnoj Gori ili da napuste državu”, kaže Anđela Terzić iz Centra za tražioce azila.

Imigranati koji u Crnu Goru dolaze uglavnom iz Albanije put nastavljaju uglavnom prema Srbiji i Hrvatskoj.

“Za razliku od tražioca azila koji uz određene papire imaju slobodu kretanja, oni imigranti koje policija uhvati bez dokumenata, a ne zatraže azil, završavaju u prihvatilištu za strance, gdje su u nekoj vrsti pritvora, dok im se ne utvrdi identitet”, izvještava Milica Marinović iz Danilovgrada.

U prihvatilištu ih je ekipa Al Jazeere zatekla svega nekoliko. Među njima jedino je Marko, imigrant s Balkana, želio govoriti.

Najviše iz Afrike, Azije i s Bliskog istoka

“Ovdje sam već 15 dana, dospio sam ovdje svojom greškom, nedostatak dokumenata u tuđoj državi, inače sam iz Srbije. Očekujem odgovor svoje ambasade i nadam se da idem kući za dva dana”, kaže ovaj ilegalni imigrant.  

Među imigrantima dominiraju oni iz Sjeverne Afrike, središnje Azije i Bliskog Istoka.

Crnogorska policija samo ove godine provela je 560 različitih akcija da spriječi ilegalne ulaske u državu.

“Od svih slučajeva podnijetih zahtjeva za azil, nijedan jedini slučaj prošle godine. od 3.500, nije došao na granicu i rekao ‘tražim azil’. Svi slučajevi su ilegalni ulazak u državu Crnu Goru”, kaže Dragan Stevanović iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Crna Gora sa zemljama regije, ali i Europske unije, ima potpisan ugovor o readmisiji, koji joj omogućava da osobe koja uhvati u ilegalnom prelasku, nakon utvrđivanja identiteta vrati u državu iz koje su došli.

Izvor: Al Jazeera