Oglasi

Carl Bildt: Moguć kolaps politike EU-a na Balkanu

Bildt je izrazio nadu da će čelnici EU-a na samitu u Briselu uspjeti 'izbjeći ovaj raspad'.
Bildt: 'Zbog prijetnji Francuske da će staviti veto na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, EU se suočava s kolapsom svoje cjelokupne politike'EPA

Nekadašnji premijer Švedske i specijalni izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju Carl Bildt upozorio je da se EU suočava s kolapsom svog cjelokupnog pristupa i kredibiliteta na Zapadnom Balkanu zbog francuske blokade početka pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Zbog prijetnji Francuske da će staviti veto na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, EU se suočava s kolapsom svoje cjelokupne politike pristupa i kredibiliteta na Balkanu", naveo je Bildt na svom Twitter-nalogu, prenosi Tanjug.

Nova nada samit u Briselu

Agencija navodi da je Bildt izrazio nadu da će čelnici EU-a na samitu u Briselu uspjeti "izbjeći ovaj raspad".

Nakon što ministri zemalja članica Unije, zbog protivljenja Francuske, ali i Holandije i Danske, nisu mogli postići konsenzus o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, šefovi država i vlada članica EU-a trebali bi o tome odlučiti 17. i 18. oktobra na samitu u Briselu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.