Bivšem generalu JNA Đukiću devet godina zatvora zbog rušenja brane

Borislav Đukić
Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Milom Novakovićem i Brankom Koricom (Al Jazeera)

Na splitskom Županijskom sudu u petak je zbog ratnog zločina nad civilima na devet godina zatvora osuđen umirovljeni general bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) Borislav Đukić (70), koji je zapovjedio aktiviranje eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Tijekom suđenja je dokazano da je 1993. kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih postrojbi srpske paravojske (tzv. milicije Vojske SAO Krajine), kao podređeni Ratku Mladiću i Mili Novakoviću, zapovjedio aktiviranje 30 tona eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

To je prouzročilo ukupnu štetu Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) od gotovo 130 milijuna kuna (17,4 milijuna eura) – izravna je šteta bila 90 milijuna kuna (12 milijuna eura), dok je na sanaciju brane potrošeno 10 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

U slučaju pravomoćnosti – nadoknada štete

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine obvezalo je Đukića da, ako presuda od devet godina zatvora postane pravomoćnom, u roku četiri godine nadoknadi štetu.

Brana Peruća u eksploziji je pretrpjela oštećenja, no izdržala je zbog velikih napora djelatnika HEP-a, koji su nasipanjem spriječili nastajanje udarnog vala vode i poplavu područja nizvodno od Peruće, što bi ugrozilo živote najmanje 50.000 ljudi.

“Đukić je isplanirao i organizirao rušenje brane sa ciljem potapanja područja Sinja, Trilja sve do Omiša, na kojem prostoru živi oko 50.000 stanovnika. U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT, a kad je dobio zapovijed da minira, zapovjedio je svojim potčinjenima da aktiviraju eksploziv, što su oni i učinili te je u tome teško oštećena brana, most, toranj i zgrada HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je prijetila potapanjem velikog područja spriječili su djelatnici HEP-a”, kazao je sudac Stipe Lozina navodeći u obrazloženju.

General JNA Đukić u tom je slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Milom Novakovićem i Brankom Koricom.

Optužnica za zločin nad hrvatskim civilima

Mladić je u zatvoru u Haagu, Đukić u splitskom, a Novaković i Korica su umrli.

Protiv Đukića je podignuta još jedna optužnica zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima, u kojoj ga se tereti da je kao zapovjedni kadar s još četiri pukovnika i jednim potpukovnikom JNA od kolovoza 1991. sve do vojno-redarstvene operacije “Oluja” izdavao naredbe topništvu i pješaštvu za napade na civilna naselja na području Šibenika.

Umirovljeni general JNA Đukić uhićen je u Crnoj Gori u srpnju 2015.

Izvor: Agencije