Oglasi

Berlinski proces: Balkan na putu evropskih integracija

U fokusu zasjedanja samita u četvrtak u Poznanju bit će povezivanje, mobilnost, integracija Roma, rast ekonomija u regiji...
Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela MerkelEPA-EFE

Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa bit će nastavljen u četvrtak u poljskom gradu Poznan, sastancima ministara ekonomije, vanjskih i unutrašnjih poslova država učesnica i brojnim panelima Foruma civilnog društva i Poslovnog foruma.

U fokusu sastanaka na Samitu bit će regionalna saradnja, povezivanje, mobilnost, integracija Roma, načini prevazilaženja postojećih izazova i rast ekonomija u regiji.

U okviru Foruma civilnog društva, Vijeće za regionalnu saradnju - RCC će organizirati panel pod nazivom "Povećavanje napora u pravcu transformacije regije radi napretka na putu evropskih integracija".

'Sa riječi na djela'

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu na panelu će predstaviti napredak u projektima regionalne saradnje, postignut od prošlogodišnjeg Samita, uz fokus na primjeni Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor - MAP REA, Strategije Jugoistočna Evropa 2020 i drugih regionalnih inicijativa.

Na panelu će biti objavljeni i rezultati najnovijeg izdanja istraživanja javnog mnjenja i mišljenja privrednika "Balkanski barometar za 2019. godinu", koje radi RCC.

U okviru Poslovnog foruma, u četvrtak će biti održan i panel pod nazivom "Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU: Sa riječi na djela, u sklopu projekta RCC-a Integracija Roma".

Učesnicima panela bit će predstavljena Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU, kojom će se vlade obavezati na nastavak i povećanje napora za punu jednakost i integraciju Roma u društvima u kojima žive.

Centralni dogadjaj Samita - sastanak šefova država ili vlada zemalja učesnica - bit će održan u petak.

Proces pokrenut 2014. godine

Uz zapadnobalkansku šestorku - Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija - na Samitu učestvuju i partneri iz EU-a - Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprijede regionalna saradnja i eurointegracije regije.

U okviru Berlinskog procesa, do sada je održano pet samita: u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.