Banjalučki sraz ‘patriota’ i ‘izdajnika’

Milorad Dodik je dao do znanja da će vlast čuvati po svaku cijenu, pa ako treba sukobima i represijom (Reuters)

Piše: Mladen Mirosavljević

Više nema nikakve sumnje da je vladajuća koalicija u bh. entitetu Republika Srpska spremna i na izazivanje građanskog sukoba u namjeri da ni po koju cijenu ne dozvoli proteste opozicije u Banjoj Luci. Opozicione stranke okupljene u Savezu za promjene nisu dobile dozvolu gradske uprave Banja Luke za korišćenje Trga Krajine i Parka “Mladen Stojanović” 14. maja, za kada je Savez za promjene prijavio protest Centru javne bezbjednosti Banja Luka.

Razlog za Trg Krajine je što je vladajući Savez nezavisnih socijademokrata rezervisao Trg sve vikende od 14. maja do 5. juna, a u Parku “Mladen Stojanović” je Narodna univerzitetska biblioteka 3. maja rezervisala ovaj prostor za 14. maj zbog manifestacije “Njegujmo srpski jezik”. Ipak, nešto kasnije je taj skup odgođen.

Dodik: Entitetska opozicija je probosanska i izdajnička.

Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, rekao je da je SNSD zakazao miting istog dana i u isto vrijeme kada i Savez za promjene. Petrović je decidirano izjavio da će smatrati izdajnicima sve koji dođu na miting Saveza za promjene. Time je otvoreno poručio ono što već odavno poručuje lider vladajuće koalicije i najmoćniji političar i predsjednik Republike Srpske predsjednik Milorad Dodik da je entitetska opozicija, koja je, opet, u vladajućoj koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine, probosanska i izdajnička.

To više nisu stavovi političara koji zauzimaju najviše pozicije u vlasti i totalno odsustvo uvažavanja političkih protivnika, što je karakteristika najrigidnijih partokratskih i autoritarnih sistema. Sada su se te optužbe uz posredovanje “mainstream” medija, ali i sve druge mogućnosti komunikacije, sve do stranačkih aktivista, proširile na sve one koji bi opoziciju mogli javno podržati, i ne samo javno, da su izdajnici Republike Srpske i svog naroda.

Ko nije s nama…

Pitanje koje se može postaviti je da li je sljedeći korak organizovanje stranačkih dobrovoljaca koji će se fizički baviti disciplinovanjem “izdajnika”, ili će se to raditi na suptilniji način i po oprobanom receptu – ko nije sa nama, taj je protiv nas. Dakle, neprijatelj, koji se mora eliminisati na sve izvodljive načine, a u tu svrhu pominjano je čak i donošenje zakona o izdajnicima. Glasine koje se šire po Republici Srpskoj su poprimile već tolike razmjere da se priča o tome kako “proteste opozicije u Banjoj Luci finansiraju Bošnjaci, koji u tu svrhu organizuju i plaćaju i autobuse sa protestantima, da su muslimani i opozicija jedno i da je ovo otvoreno rušenje Republike Srpske i njen kraj”.

“Svi vide da vlast pokušava da uradi sve da onemogući ili da nas natjera da odustanemo od najavljenog protesta. To jedostavno nije moguće na ovakav način, mi imamo pravo – kao ljudi, i kao političke osobe, i kao oni koji smatraju da Republika Srpska ne ide u dobrom pravcu da se pojavimo na protestu i da kažemo šta mislimo o ovakvoj situaciji”, rekao je lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, ističući da je kontraprotest najavljen, i to vlast ne krije, upravo zbog toga da se onemogući protest građana.

Pandurević: Kontinuitet vlasti u RS-u je pljačka, garnirana kvazi-patriotskom retorikom.

“To je, na neki način, metod sile, kojim žele da uplaše građane da će biti sukob. Neće biti nikakav sukob. Mi ćemo omogućiti, dati logistiku da se održi protest nezadovoljnih građana 14. maja u Banjoj Luci. Ne mogu nas zaplašiti ovakvim prijetnjama… Oni koji su opljačkali Republiku Srpsku, koji su joj uzeli budućnost, sada na svaki način žele da prikriju svoju odgovornost i zato se pozivaju na lažni patriotizam”, kazao je Bosić.

Još jasnija je potpredsjednica SDS-a i delegat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Aleksandra Pandurević, poručivši da će to biti protest protiv veleizdajnika, koji su uništili ekonomsku, a time uništavaju i biološku supstancu Republike Srpske. Ona je istakla da je jedini kontinuitet politike aktuelne vlasti u Republici Srpskoj beskrupulozna pljačka, garnirana kvazi-patriotskom retorikom.

Gladni, bosi, obespravljeni…

“Snaga njihovih udaraca u patriotska prsa srazmjerna je iznosima novca koji su istovremeno nestajali. Zato očekujem da u prvim redovima kontramitingaša budu djeca funkcionera SNSD-a, koja imaju interes da brane očeve milione, vile i stanove na Kipru, [beogradskom] Dedinju, Monte Karlu, Beču… i tajkuni režima preko čijih firmi su opljačkali narodni novac. Ne očekuju valjda da sirotinja brani njihov lopovluk”, navodi Pandurević.

Prave patriote, dodala je, ne kradu svoj narod i upitala kako neko može krasti od onoga koga voli? “Kako možeš gledati, tvojom krivicom, gladne, bose, obespravljene, one koje navodno voliš kao patriota? Oni obraza nemaju i Boga se ne boje i zato su spremni i na haos da bi sačuvali oteto. No, mi im nećemo dozvoliti da okrenu narod na narod, a ako zatreba, ‘ćeraćemo se’ i do Rusije”, poručila je Pandurević.

Priča će se, kao i uvijek, slomiti na najslabijoj kariki, a to su obični građani.

Priča o patriotima i izdajnicima, za koju su najavljeni protesti samo jedan od povoda, već odavno je prestala biti naivna, a zla krv koja se stvara među građanima Republike Srpske prijeti da se pretvori u otvorene sukobe. Priča se naglo intenzivirala onog momenta kada je Dodik sebe nametnuo kao jedinu temu i ključnog čuvara opstanka Republike Srpske, svih političkih rasprava u entitetu, a svakom onom ko bi se tome suprotstavio ili imao suprotno mišljenje prijetila je etiketa nacionalnog izdajnika. A zna se šta se radi sa izdajnicima. Zbog toga se osim, malobrojnih pojedinaca, koji se javno oglašavaju, jer se ljudi zbog straha za egzistenciju, jednostavno ustručavaju da izjašnjavaju o bilo čemu, opozicija, ali i mediji koji ju podržavaju, otvoreno satanizuju.

Ovog puta priča je otišla predaleko. Dodik je najotvorenije dao do znanja da će vlast čuvati po svaku cijenu, ako treba i sukobima i represijom, te da će sve učiniti da dobije i sljedeće izbore. Svjestan, čega su svjesni i svi u Bosni i Hercegovini, da više ne štiti samo vlast, nego i sopstveni opstanak, kao i svojih najbližih saradnika. Priča će se, kao i uvijek, slomiti na najslabijoj kariki, a to su obični građani.

Đurđevdan u Mrčevcima

Umjesto osude, ne samo iz domaćih, nego i iz međunarodnih krugova, Dodik uživa, blago rečeno, zbunjujuću podršku tih istih krugova. Kako drugačije objasniti proslavu krsne slave Đurđevdana koju Dodik proslavlja u roditeljskoj kući u Mrčevcima kod Laktaša, koja je kod Srba intiman porodični događaj i događaj na koji dolaze porodični prijatelji, a kod Dodika se ona proslavlja mimo svih ostalih.

Patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje vladike banjalučkog Jefrema, i ove je godine obavio sveti čin molitve i lomljenja slavskog kolača na krsnoj slavi Đurđevdan Milorada Dodika, a među gostima su bili političari, međunarodni zvaničnici, ambasadori: Dragan Čović, Lars Gunar Vigemark, Džonatan Mur, Petar Ivancov, Kristijan Helbah, Edvard Ferguson, Kler Bodonji, Čen Bo, Anžej Kravčik, Stanimir Vukičević, Vladimir Nikolić, Zlatko Kramarić, Milan Lakić, Aleksandar Krstevski…

Dodik je bio i ostao ‘car’, a svi ostali su ‘luzeri’, koji ne shvataju bosanskohercegovačku realnost.

Time je građanima Republike Srpske, ali i Bosne i Hercegovine, poslana jasna poruka – ko kosi, a ko vodu nosi, i da je politika koju vodi Dodik ispravna kao i da su njegovi stavovi prihvatljivi. Svako drugo objašnjenje je licemjerno i nikoga neće ubijediti u suprotno. Dakle, Dodik je bio i ostao “car”, a svi ostali su “luzeri”, koji ne shvataju bosanskohercegovačku realnost.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera