Austrija razmatra vojnu podršku Makedoniji

Makedonija daje sve od sebe da zaštiti svoju granicu sa Grčkom, kaže Sebastian Kurz (EPA)

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz poručio je da će Beč učiniti sve što može da pomogne makedonskoj Vladi u izbjegličkoj krizi, te da će na makedonsku granicu poslati dvadeset policajaca, dok austrijsko Ministarstvo odbrane razmatra i mogućnost upućivanja vojne podrške.

Kurz je u intervjuu koji je danas objavila makedonska agencija MIA ocijenio kako Makedonija daje sve od sebe da zaštiti svoju granicu sa Grčkom, kako bi regulirala priliv migranata i izbjeglica što, kako je istakao, Austrija veoma cijeni.

“U zavisnosti od daljih zahtjeva Makedonije, njeni evropski partneri bi trebali učiniti sve što mogu da joj pomognu da izađe na kraj sa trenutnom migrantskom krizom i zaštiti svoje granice”, rekao je Kurz.

Pomoć za zemlje na ‘egejskoj ruti’

On je ponovio da Beč u potpunosti podržava evropsko rješenje, koje bi se sastojalo u osiguravanju vanjskih granica, te smanjenju broja izbjeglica i migranata koji pristižu u Evropsku uniju, za šta je potrebna veća saradnja sa Turskom i pružanje veće humanitarne pomoći zemljama iz kojih izbjeglice potiču, prije svega Siriji i susjednim zemljama.

Upitan kako vidi ulogu Grčke u budućnosti kad je riječ o rješavanju izbjegličke krize, Kurz je izrazio očekivanje da će Grčka osigurati vanjske granice na Egejskom moru uz pomoć EU i pružiti sklonište, hranu i medicinsku njegu migrantima i izbjeglicama, koji se trenutno nalaze u toj zemlji.

“EU i njene države članice su spremne pomoći Grčkoj u tom poduhvatu. Na bilateralnoj osnovi podržavamo Grčku u hvatanju u koštac sa tom krizom uz humanitarnu pomoć, a osigurat ćemo pet miliona eura za zemlje duž egejske rute, prije svega za Grčku i Liban”, poručio je šef austrijske diplomatije.

Izvor: Agencije