Austrija počela s dnevnom kvotom izbjeglica

Vlada je odredila da se kroz Austriju dnevno propušta maksimalno 3.200 izbjeglica koje planiraju proputovanje (AP)

Austrijske vlasti počele su u petak, kao što je bilo najavljeno, primjenu dnevnih kvota za prihvatanje i propuštanje izbjeglica, tako da se od 8:00 sati primjenjuje novi sistem upravljanja prijelazima, potvrđeno je za agenciju Tanjug iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Granični prijelazi, kako je najavljeno, bit će od subote otvoreni od 6:00 do 22:00 sata.

Novo upravljanje graničnim prijelazima predviđa maksimalnu kvotu od 80 molbi za dobijanje azila dnevno, što je u prosjeku pet na sat.

Uz to, Vlada je odredila da se kroz Austriju dnevno propušta maksimalno 3.200 izbjeglica, koje planiraju proputovanje, odnosno traženje azila u nekoj drugoj državi Evropske unije.

Osude iz Evropske unije

Prema procjenama Ministarstva, to znači da će na sat biti propuštano do 200 izbjeglica, koje će nastaviti putovanje.

Kada kontingent bude iscrpljen, tražioci azila i izbjeglice koje žele samo proći kroz Austriju u namjeri traženja zaštite u nekoj drugoj državi morat će na slovenskoj strani čekati do sljedećeg dana, odnosno do 6:00 ujutro, kada se granica ponovno otvara.

Ovaj sistem upravljanja granicama uveden je na južnoj granici, prema Sloveniji, odakle trenutno putem balkanske rute dolaze izbjeglice.

Zbog procjena da bi novi sistem mogao preusmjeriti rutu, austrijske vlasti su najavile pojačane kontrole i na drugim državnim granicama, s opcijama podizanja ograde i primjenom ovog sistema upravljanja.

Dnevna kvota Austrije naišla je na osudu iz EU-a, pa je tako evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos austrijskoj Vladi poslao pismo u kojem je ukazao na to da Beč ovim krši zakone Unije.

“Austrija spada u najopterećenije države članice EU-a i dostigla je svoje granice izdržljivosti”, naglasila je ministrica unutrašnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner u saopćenju i dodala da je problem kako osigurati vlastite granice sve dok ne postoji evropsko rješenje.

Ona je istakla da Austrija ne može savladati isti broj izbjeglica kao prošle godine i da je uvođenje dnevnih ograničenja samo dalji korak ka zaustavljanju vala izbjeglica.

“Važno nam je da svaka zemlja duž balkanske rute djeluje restriktivno na svojoj granici, a taj domino-efekt je djelotvorniji ako djelujemo usaglašeno”, podvukla je Mikl-Leitner.

Većina nastavila ka Njemačkoj

Avramopoulos je ocijenio kako “ono što su Austrijanci odlučili nije u skladu s evropskim zakonima”.

On je Beču poslao pismo u kojem se ukazuje na to da odluka austrijskih vlasti nije u skladu s evropskim zakonima i da su Austrijanci dužni prihvatiti molbe za azil bez ograničenja.

U Austriju je prošle godine ušlo približno 700.000 izbjeglica i migranata, najčešće bježeći od sukoba u Siriji i Afganistanu, a blizu 90.000 je podnijelo zahtjev za azil u toj državi.

Većina je ipak nastavila put ka Njemačkoj.

Izvor: Agencije