AJB DOC: Priče o ratnoj bh. košarci, pitanjima vakcinacije…

Drugi dan Al Jazeera DOC Film Festivala (AJB DOC) u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu otvorio je dokumentarac „Nevjerovatno putovanje“ (The Long Shot). To je priča o reprezentativcima ratne košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine iz 1993. koja prati njihov izlazak iz opkoljenog Sarajeva i odlazak na Evropsko prvenstvo.

Ovaj dokumentarni film, koji je pobrao velike ovacije i izazvao duboke emocije, otkriva manje poznate detalje o tome kako su košarkaši, riskirajući svoje živote, uspjeli izaći iz Bosne i Hercegovine i pobjedama na sportskom terenu širiti istinu o agresiji na tu državu.

Film o ratnoj bh. košarci probudio duboke emocije [Ustupljeno Al Jazeeri]

Mnogi protagonisti filma pojavili su se i na premijeri, a nakon projekcije nisu skrivali emocije.

„Ovaj dokumentarni film je zaista nešto što će ostati generacijama za uspomenu. I na kraju krajeva, ja to često ponavljam, za društvo i zajednicu, državu, veoma je važna kultura sjećanja“, kazao je Samir Avdić, bivši košarkaški reprezentativac BiH.

„Ovaj film je sam po sebi jedna poruka i pouka generacijama sportaša i svim onima koji žive u Bosni i Hercegovini i van BiH da zaista samo pozitivna energija i kvalitet i istina uvijek pobjeđuju.“

Tabu, dogma, odgovornost

Nešto kasnije je prikazan dokumentarni film „Pitaj slobodno“ (Ask Freely) hrvatskog autora Roberta Tomića Zubera nakon kojega je uslijedila velika rasprava o temi vakcinacije djeteta.

Zuberov film govori o tome da li je vakcinacija tabu ili dogmatska tema o kojoj se ne smije govoriti, voditi dijalog. Autor se također pita šta se zbiva sa onima koji se usude postaviti pitanja – „da li su to jednostavno luđaci koji ugrožavaju društvo, naročito djecu, sa svojim teorijama zavjere“, navodi se u najavi filma.

U ranijem intervjuu za portal Al Jazeere Zuber ukazuje na posljedice po zdravlje osobe koje može ostaviti odluka roditelja da svoje dijete liši medicinskog metoda koji je uspio iskorijeniti mnoge smrtonosne bolesti.

Zuberov film govori o tome da li je vakcinacija tabu ili dogmatska tema o kojoj se ne smije govoriti, voditi dijalog [Ustupljeno Al Jazeeri]

On ističe kako tema vakcinacije polarizira, ne samo hrvatsko ili društva regije, već „globalno društvo na cijeloj planeti“.

„U eri globalnog brzog protoka informacija i njihove dostupnosti, pacijenti više nisu oni koji ne znaju gotovo ništa. Zainteresirani su, njihova prava kao pacijenata postala su globalna tema kako primjerice u Europskoj uniji, tako i na globalnoj razini“, kazao je.

„S druge pak strane, neke pojave kada je u pitanju cijepljenje čini se da se nisu događale u vrijeme prije tog globalno informatiziranog društva. Ili se možda radilo samo o činjenici da upravo stoga te informacije o tim pojavama nisu bile dostupne? U tom smislu ne mislim da je ova tema kontroverzna, barem ne onako kako smo je mi postavili u filmu Pitaj slobodno, za koji mi je velika čast da svoju premijeru ima upravo na AJB DOC-u.“

Na današnjem programu su i filmovi: “Bellingcat: Istina u svijetu postistine”, “Rodeo”, “Feministrica”, te “Neriješen slučaj”

Izvor: Al Jazeera