Abdullah, inžinjer koji s petero djece bježi od bombi

Više od 2.000 izbjeglica protekle noći i jutra ilegalno je iz Srbije ušlo u Mađarsku, prema podacima policije.

Izbjeglice koje žele preći srbijansko-mađarsku granicu prate prugu prema Budimpešti, jer tu nema žičane ograde koja se i dalje gradi sa mađarske strane, javlja Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere.

Još nekoliko stotina izbjeglica u kampu u Kanjiži krenut će istim putem. Svakih pola sata stižu nove grupe, autobusima iz Beograda i Subotice. Omar Abdullah prešao je dugi put iz Halepa u Siriji do granice sa Mađarskom.

“Imali smo mnogo problema u Makedoniji. Doživio sam patnju, gledao sam svoju bolesnu djecu, koja su tri dana bila na kiši i hladnoći”, kazao je on.

Abdullah je inženjer elektrotehnike i ima petero djece. Kaže, život je bio dobar prije rata, a onda je morao da spašava vlastiti život.

“Osjećam da je moja porodica sada sigurna. Sretan sam što niko od njih nije poginuo u ratu. Pobjegli smo od bombi, od toga je sve bolje. Makar spavali na otvorenom.”

Priliv izbjeglica

U Komesarijatu za izbjeglice kažu da su u Kanjiži situaciju držali pod kontrolom do prije nekoliko dana, kada je u prosjeku kroz centar prolazilo blizu 500 ljudi.

Robert Lajsmajster iz Komesarijata je kazao: “Da bi juče postavili, tako da kažem, rekord skoro 1.800 ljudi je prošlo kroz ovaj kamp. Danas očekujemo povećan priliv”.

Ljekari u centar dolaze na dva sata. Pomoć organizirano stiže i preko Međunarodnog crvenog križa.

“Imamo velike potrebe. Mi u Kanjiži nemamo magacin za skladištenje hrane. Biće nam velika pomoć međunarodne federacije, da ćemo imati magacin, eventualno i auto za distribuciju humanitarne pomoći. Mi to do sada nismo imali”, rekla je Monika Česko iz Crvenog križa Srbije.

Jer izbjeglički val se ne smanjuje. U posljednja 24 sata iz Kanjiže je u Mađarsku ilegalno ušlo gotovo 2.000 izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera