Kolumbija se pridružuje tužbi protiv Izraela za genocid u Gazi pred ICJ-om

Bogota poziva Svjetski sud da osigura ‘sigurnost’ i ‘samo postojanje palestinskog naroda’.

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da osigura da njegove trupe ne počine genocidna djela protiv Palestinaca u Gazi (Nikos Oikonomou/AA)

Kolumbija je zatražila od Međunarodnog suda pravde (ICJ) odobrenje da se pridruži južnoafričkom slučaju u tužbi protiv Izraela za genocid u Pojasu Gaze.

U svojoj molbi sudu, Kolumbija je pozvala ICJ da osigura “sigurnost i, zapravo, samo postojanje palestinskog naroda”.

“Kolumbija ulaže napore usmjerene na borbu protiv pošasti genocida i, kao rezultat toga, traži da se osigura da Palestinci uživaju svoje pravo na postojanje kao narod”, stoji u dokumentu.

“Konačni cilj Kolumbije u ovom nastojanju je osigurati hitnu i najpotpuniju moguću zaštitu za Palestince u Gazi, posebno za ranjivo stanovništvo kao što su žene, djeca, osobe s invaliditetom i starije osobe”, dodaje se u kolumbijskoj deklaraciji.

ICJ, najviši sud Ujedinjenih naroda, može dopustiti državama da interveniraju u slučajevima i daju svoje mišljenje.

Nekoliko država, poput Irske, reklo je da će također nastojati intervenirati u slučaju, ali do sada su samo Kolumbija i Nikaragva podnijele službeni zahtjev.

“Kolumbija nastoji aktivno intervenirati u procesu, podržavajući Južnoafričku Republiku. Nada se da će ponuditi opipljivu podršku palestinskom pitanju, a istovremeno poslati poruku Izraelu da ne može nastaviti sa svojim akcijama u Gazi”, rekao je Al Jazeerin dopisnik Alessandro Rametti, izvještavajući iz Bogote.

“Ovo nije iznenađujući stav s obzirom na ono što smo čuli od predsjednika Kolumbije Gustava Petra. Od početka rata, on je osudio Izrael; bio je prvi južnoamerički predsjednik koji je govorio o genocidu, osuđujući akcije Izraela u Gazi.”

Pozivi ICJ-a ignorirani

Prošle sedmice, sudije ICJ-a naredile su Izraelu da poduzme sve potrebne i efikasne mjere kako bi osigurao da osnovne zalihe hrane stignu bez odgode Palestincima u Gazi.

U januaru je ICJ sa sjedištem u Hagu, također poznat kao Svjetski sud, naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih djela koja bi mogla potpasti pod Konvenciju o genocidu i osigura da njegove snage ne počine genocidna djela protiv Palestinaca u Gazi.

Izraelske snage u Gazi ubile su do sada najmanje 33.091 osobu, većinom žena i djece, prema Ministarstvu zdravstva u Gazi.

Stotine hiljada Palestinaca također su raseljene, a humanitarne organizacije upozoravaju da je Pojas na rubu gladi.

Izraelska vojna kampanja u Gazi donijela je Palestincima “nemilosrdnu smrt i razaranje”, rekao je u petak generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u govoru povodom šest mjeseci od početka rata u Gazi.

Izrael negira da je ciljao palestinske civile, govoreći da je njegov jedini interes uništiti Hamas.

Južnoafrička Republika pokrenula je svoj slučaj optužujući Izrael za državni genocid u Gazi u decembru. Advokati Izraela odbacili su to kao zloupotrebu Konvencije o genocidu.

Izvor: Al Jazeera i agencije