Zvezda osvojila ABA ligu, utakmica počela sat kasnije

Košarkaši Crvene zvezde deklasirali su Budućnost rezultatom 97:54 (18:13, 29: 8, 27:16, 23:17) u petoj utakmici finala regionalne ABA lige i osvojili titulu pobjednika.

Od samog početka domaći košarkaši su kontrolirali susret, a otpor protivnika slomili su u drugoj četvrtini.

Time su se u potpunosti revanširali Budućnosti za prošlogodišnji poraz u finalu i nakon godinu dana vratili titulu.

S ukupnom razlikom +100, računajući samo duele u Beogradu (dva susreta u Podgorici dobila je Budućnost), Zvezda je iskoristila “vruć” domaći teren i četvrti put u posljednjih pet godina pokazala da je najbolja u regiji.

Osim titule prvaka, Zvezda je ostvarila i plasman u Euroligu.

Napali gostujuće košarkaše

No, utakmica je kasnila sat vremena i bilo je upitno njezino odigravanje zbog napada navijača Zvezde na košarkaše Budućnosti.

Gosti su gađani petardama i tvrdim predmetima s tribina odmah po ulasku kompletnog tima na zagrijavanje, zbog čega su morali da se vrate u svlačionicu.

Čim su gosti kročili na parket, poletjela je “kiša” predmeta sa svih strana, a nekoliko navijača je uletjelo na teren u pokušaju da se obračuna s igračima, ali je brzo reagiralo osiguranje.

Također, čulo se skandiranje “Šiptari, Šiptari” i “Ubij Šiptara”.

“Kada su igrači krenuli da izlaze iz tunela krenula je totalna histerija i gađanje svim mogućim tvrdim predmetima – kovanicama, baterijama za telefone, kamenjem, punim flašama, djelovima metle, upaljačima, stolicama. Oko 40 navijača je ušlo na teren i došli do klupe KK Budućnost. Pljuvali su i fizički napali igrače. Fizički su napadnuti Norris Cole, Earl Clark, Nemanja Gordić. Gordić je gađan stolicom koju je bacio navijač iz partera”, tvrde u podgoričkoj Budućnosti.

Povrijeđeni igrači

Crnogorski mediji prenose i da je fizički napadnut Suad Šehović, koji je zadobio “povredu ruke”.

Iako su igrači i uprava Budućnosti poručivali da ne žele igrati utakmicu ukoliko se tribine ne isprazne, kasnije su ipak odlučili izaći na teren. Utakmica je počela nakon punog sata zakašnjenja.

Navijačima se obratio i Zvezdin direktor Nebojša Ilić te košarkaš Branko Lazić koji ih je pozvao na sportsko navijanje rekavši kako je “jako važno da nijedan predmet više ne uleti na teren, jer će utakmica biti prekinuta”.

Uvrede su počele čim su se košarkaši podgoričke Budućnosti pojavili ispred dvorane “Aleksandar Nikolić”, prije odlučujuće utakmice za titulu ABA lige.

Navijači domaće ekipe su ih vrijeđali i zviždali im, a tenzije se nisu smirili ni tokom zagrijavanja zbog čega su se košarkaši Budućnosti povukli u svlačionicu.

No, beogradski mediji objavili su i snimku s društvenih mreža na kojoj se vidi kako igrač Budućnosti Norris Cole, tokom zagrijavanja, loptom gađa snimatelja pod košem.

Izvor: Al Jazeera i agencije