Oglasi

Zvanično osnovana Svemirska agencija Turske

U Službenom listu Republike Turske je objavljena Odluka o osnivanju nacionalne svemirske agencije.
Turska se od 2000. godine fokusirala na svemirsku tehnologijuReuters/Arhiva

Odlukom koju je potpisao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, zvanično je osnovana Nacionalna svemirska agencije Turske, javlja Anadolija.

U Službenom listu Republike Turske u četvrtak je objavljena Odluka o osnivanju Bacionalne svemirske agencije, kojom su ustanovljeni principi i procedure koje se odnose na dužnosti i ovlasti agencije.

Prema dužnostima i ovlastima koje su navedene u ovoj odluci, agencija će, kao pravni subjekt, imati administrativnu i finansijsku autonomiju i zaseban budžet.

U skladu s politikama koje određuje predsjednik Turske, agencija će raditi na pripremi i provedbi Nacionalnog svemirskog programa.

Misija i obaveze agencije

Agencija, koja će biti vezana za Ministarstvo industrije i tehnologije Turske, radit će na pripremi strateških planova i raspodjele resursa u vezi s temeljnim principima i pristupima, ciljevima i prioritetima te kriterijima efikasnosti u oblasti svemirske i zrakoplovne nauke i tehnologije.

Misija i obaveze Svemirske agencije Turske bit će, između ostalog, razvoj konkurentne svemirske i zrakoplovne industrije, širenje upotrebe svemirskih i zrakoplovnih tehnologija, u skladu s nacionalnim interesima i prosperitetom društva, jačanje kapaciteta i sposobnosti, dobijanje postrojenja i tehnologija koje će omogućiti nezavisan pristup svemiru, rad na neophodnim projektima koji će doprinijeti da i drugi sektori nacionalne industrije imaju koristi od stručnog iskustva u oblasti svemirske i zrakoplovne tehnologije. 

Kada je riječ o upravljanju, u Odluci je navedeno kako će upravni odbor Svemirske agencije Turske činiti sedam članova.

Upravni odbor će biti najviši organ agencije, a predsjednik agencije će ujedno predsjedavati upravnim odborom.

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank ranije je izjavio kako će svemirska agencija, prateći nacionalne interese Turske, uspostaviti sistem koordinacije i kontrole kada je riječ o svemirskom sektoru.

Fokus na svemirsku tehnologiju

Naglasio je kako je primarni cilj usmjeriti taj sektor, koordinirati i iz jedne ruke upravljati međunarodnim odnosima.

Turska se od 2000. godine fokusirala na svemirsku tehnologiju, tačnije na proizvodnju osmatračkih satelita.

U tom periodu proizvedeni su turski sateliti BILSAT, RASAT i GOKTURK-2, od kojih su neki već sedam godina u svemiru.

Turska je 2014. godine počela s projektima satelita TURKSAT 6A i IMECE, a satelit Turksat 6A će pružati uslugu komunikacije na širokom području od Evrope do Indije.

Model ovog satelita bit će spreman do kraja 2020. godine. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.