Zvaničnik UN-a pozvao na ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja se od 2006. godine nalazi pod sankcijama Ujedinjenih naroda (EPA)

Zvaničnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Tomas Ojea Quintana pozvao je međunarodnu zajednicu da hitno razmotri ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji, koje bi mogle pogoršati probleme zbog pandemije korona virusa, navodi se u nacrtu izvještaja objavljenom u četvrtak.

“Veća primjena sankcija počela je ozbiljno utjecati na cjelokupnu ekonomiju zemlje, s negativnim posljedicama po ekonomska i socijalna prava ljudi”, rekao je Quintana, specijalni izvjestilac UN-a o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Situacija bez presedana’

Podsjetio je da je Sjeverna Koreja ove godine uvela strogu graničnu kontrolu, među oštrim mjerama protiv virusa, u trenutku kada je bila pod pritiskom zbog sankcija, kao i “sistemskih ekonomskih problema i neobično loših vremenskih uvjeta”.

“U situaciji bez presedana u slučaju pandemije COVID-19, specijalni izvjestilac vjeruje da je međunarodna odgovornost za preispitivanje režima sankcija hitnija nego ikad”, naveo je Quintana u izjveštaju, koji naredne sedmice treba biti podnesen Generalnoj skupštini UN-a.

Sjeverna Koreja, koja nije prijavila nijednu potvrđenu infekciju, nalazi se pod sankcijama UN-a od 2006. godine, zbog svojih nuklearnih i balističkih raketnih programa, uz sve oštrije mjere uvedene posljednjih godina.

Izvor: Agencije