Zvaničnik Sjeverne Koreje vjeruje u mudrost lidera SAD-a

Donald Trump, Kim Jong-un
Nedavno je jedan južnokorejski list objavio da je Kim Jong-un u pismu pozvao Donalda Trumpa da posjeti Pjongjang (Reuters)

Savjetnik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje optužio je SAD da ništa ne čini po pitanju ispunjenja dogovorenog na sastancima američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, navodeći da polaže nade u “smjele odluke” Trumpa.

Priopćenje Kim Kye-gwana je objavila Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima, a u njemu se navodi kako je “surova stvarnost” da su političari u Washingtonu opsjednuti nuklearnim razoružanjem prije započinjanja bilo kakvih razgovora o ukidanju sankcija da bi Severna Koreja mogla “zakoračiti prema svjetlijoj budućnosti”, prenio je Tanjug.

Sjevernokorejski savjetnik se stoga pita bi li u odnosu dvije zemlje moglo doći do “novog proboja” na novom sastanku.

“Poznato mi je da se predsjednik Trump razlikuje od svojih prethodnika u političkom smislu i donošenju odluka kada razmatra pristup [prema Sjevernoj Koreji], tako da nade polažem u njegov mudar izbor i smjele odluke”, navodi se u priopćenju, prenosi AP.

Mediji: Kim pozvao Trumpa u Pjongjang

Prije desetak dana južnokorejski list, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio je kako je sjevernokorejski vođa pozvao Trumpa da posjeti Pjongjang u pismu poslanom u kolovozu.

Pismo, drugo koje je Trump primio od Kima prošlog mjeseca, u trenutku dok su pregovori dvije zemlje o denuklearizaciji Sjeverne Koreje u zastoju, poslano je prije nedavnog testiranja sjevernokorejskih raketa kratkog dometa.

U pismu, koje je poslano Trumpu u trećem tjednu kolovoza, Kim je napisao kako je spreman na novi summit s Trumpom, kazao je jedan izvor za list Joongang Ilbo, prenijela je Hina.

Bijela kuća, State Department i sjevernokorejska Misija pri UN-u nisu odgovorili na upite da potvrde informaciju.

Izvor: Agencije