Oglasi

'Žuti prsluci': Prekasno se odustalo od povećanja poreza

Neki predstavnici demonstranata u Francuskoj pozivaju na nastavak protesta, tražeći povećanje minimalne zarade.
Antivladini protesti u Francuskoj počeli su u novembru zbog povećanja poreza na gorivoEPA

Francuski demonstranti pozdravili su odluku predsednika Emanuela Makrona o odustajanju od povećanja poreza na gorivo planiranog za narednu godinu, ali kažu da to možda neće biti dovoljno da se obuzda gnev javnosti.

"Mislim da je odluka doneta prekasno", rekla je za AP portparolka "žutih prsluka" Žaklin Moro.

Navela je da će različite protestne grupe sada odlučiti šta će dalje raditi, ali je ocenila da će mnogi verovatno ostati pri odluci o daljim protestima.

"Makronov potez je ispravan, ali mislim da neće suštinski promeniti kurs", rekla je Moro.

Vlada spremna za dijalog

Pozvala je demonstrante da iskoriste slabost francuske Vlade i založe se za druge zahteve, kao što je povećanje minimalne zarade.

Antivladini protesti počeli su prošlog meseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u proteste velikih razmera, sa širokim nizom pritužbi i gnevom protiv Makrona.

Vlada je odustala od povećanja poreza na gorivo u 2019. godini, koje je prethodno bilo suspendovano na šest meseci, saopštio je u sredu uveče francuski premijer Eduar Filip.

On je poslanicima u parlamentu rekao da se "od povećanja poreza sada odustaje" u budžetu za 2019. i poručio da je Vlada "spremna za dijalog".

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.