Žrtve u smrtonosnom napadu u Bagdadu

Za napade niko nije preuzeo odgovornost, ali oni odgovaraju načinu djelovanja ISIL-a (Anadolija)

Najmanje 17 osoba danas je poginulo, dok je ranjeno više od 50 u samoubilačkim napadima u šiitskim kvartovima iračke prijestolnice Bagdada, saopštili su sigurnosni i medicinski izvori.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za napad u bagdadskom istočnom kvartu al-Jadida, navodeći kako je njen pripadnik aktivirao bombu u jakni koju je nosio, javlja agencija AFP.

Zvaničnici navode kako je u tom napadu ubijeno najmanje osam osoba, a da je ranjeno 29.

U drugom napadu bombaša samoubice u južnom kvartu Baja poginulo je najmanje devet ljudi, a ranjeno 26, saopćili su zvaničnici.

Agencija AFP navodi kako za taj napad niko još nije preuzeo odgovornost, ali podsjeća kako ISIL u Bagdadu često izvodi samoubilačke napade čija su meta šiiti.

Pripreme za Mosul

Iračke oružane snage, nakon što su preuzele veći dio teritorije koji je ranije osvojio ISIL, pripremaju se za ofanzivu na Mosul, posljednji grad koji je pod kontrolom ove grupe.

Međutim, ISIL, iako gubi teritoriju, uspijeva i dalje izvoditi napade u dijelovima države pod kontrolom iračkih vlasti, a vjerovatno će pojačati takvu taktiku ukoliko izgubi i Mosul, navodi AFP.

ISIL je posljednjih dana preuzeo odgovornost za niz napada u Bagdadu i Tikritu, sjeverno od glavnog grada Iraka, u kojima je poginulo 18 osoba.

Izvor: Agencije