Živko Budimir ostaje u pritvoru

Vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbacilo je kao neosnovane žalbe odbrane predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i drugih uhapšenih u akciji “Patriot” na određivanje jednomjesečnog pritvora, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Sud BiH prihvatio je žalbu Tužilaštva BiH, te su tako Budimir i ostali sada pritvoreni s dodatnim razlozima.

Glasnogovornica Suda BiH Aida Delić-Volaš rekla je da se pritvor nastavlja “zbog postojanja vanrednih okolnosti, kada se radi o krivičnom djelu za koje je zaprijećena kazna zatvora od 10 godina ili teža, kada se radi o teškom krivičnom djelu zbog načina njegova počinjenja i posljedica, te kada postoje okolnosti da bi došlo do uznemiravanja javnog reda”.

Pokušaj ‘podmetanja dokaza’

Predmet protiv Budimira je još u istražnoj fazi i nije podignuta optužnica, izjavio je ranije glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Sud BiH je 28. aprila odredio jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju.

Advokat Živka Budimira, Ragib Hadžić,  takvu odluku nije očekivao i iznio je sumnje o namještanju slučaja.

“Mi smo, istina dobili određene podatke koji govore da je, na dan kad je Budimir uhapšen, ovdje u Mostaru bilo naštimano da mu se podmetne vrlo važan dokaz. To nije uspjelo. Imamo i drugih podataka i informacija koje ćemo sada u narednim koracima provjeravati”, kazao je Hadžić.

Neke od njih su ima li cijela priča političku pozadinu, o čemu se od početka u javnosti raspravlja.

I sam pritvor donijet će nove trenutke na  uzavreloj političkoj sceni u Federaciji BIH.

Ostaje nejasno može li i ko po Ustavu mijenjati aktuelnog Predsjednika. Dok se to ne razjasni, na čekanju su važne odluke, kao ona o imenovanju sudija i potpis na Zakon o prijevremenom penzioniranju boraca, važnom zbog naredne tranše Međunarodnog monetarnog fonda.

Odbacio optužbe

Predsjednika FBiH su 26. aprila u Sarajevu uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Budimir je prebačen u zatvor u Mostaru.

On poriče sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Pritvor Budimiru, te njegovom savjetniku Petru Barišiću, predsjedniku entitetske komisije za pomilovanja Hidajetu Haliloviću, predsjedniku Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Saudu Kulosmanu, te Ivanu Jurčeviću, predsjedniku Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) FBiH određen je prošle sedmice na zahtjev Tužilaštva BiH.

Među uhapšenima je i Haris Kovačić, savjetnik ministra pravosuđa Federacije BiH.

Tužilaštvo BiH navodi da Budimir nije poštovao zakon i da se nije konsultirao s potpredsjednicima prije potpisivanja pomilovanja.

Tužioci dodaju da su Budimir i njegov savjetnik Petar Barišić primali novac za pomilovanja koja je Budimir potpisivao.

Sve aktivnosti koordinirali su Budimir i Barišić, naveli su tužioci.

Izvori : Al Jazeera i agencije