Žitelji poplavljenog Čenta: Prepušteni smo sami sebi

U poplavama je poginula 21 osoba (Al Jazeera)

Piše: Daniel Evrosimoski

Svima je zastao dah kada je sinoć počela nova jaka kiša i grmljavina u Skoplju. Žitelji područja najpogođenijih u nevremenu prethodnog dana nisu mogli da spavaju.

Bedžet Statovci, žitelj skopskog naselja Čento, jednog od najpogođenijih u poplavama, kaže da je oko jedan sat ujutro, kada je počela jaka kiša, razapeo uže od jedne do druge kuće kako bi unuke premjestio na sigurno.

Kiša sinoć nije napravila nove štete, a Bedžet kaže da su prethodne noći bili u podrumu kada je nadošla voda.

„Unuci su se uhvatili jedni za druge i za mene, pa smo se nekako popeli stepenicama na sprat i izbjegli katastrofu. Poslije smo gledali kako voda puni cijeli podrum i nosi sve pred sobom. Napravila nam je puno štete, ali srećom, ostali smo živi“, kaže on dok nam pokazuje podrum gdje je sve uništeno.

Ulicu dalje, porodicu Dimitrijević smo zatekli kako čisti podrume koji su do vrha bili napunjeni vodom.

Otpad i blato su zatrpali ulice [D. Evrosimoski]

Na nekoliko punktova se dijeli hljeb i flaširana voda za stanovnike ovog mjesta. Dio njih kaže kako je ta pomoć krajnje neorganizirana i kako ima ljudi koji uopće nisu informirani kada takva pomoć stiže.

Na odgovorne pozicije – profesionalce

Profesor Ivica Milevski sa Instituta za geografiju sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Skoplju na svom geografskom portalu IGEO je napisao da su ogoljene planine, zapušteni odvodni kanali i prevelika pokrivenost betonom glavni razlozi velikih poplava koje su pogodile glavni grad Makedonije.

„Da je pošumljenost bila veća, ili biljni pokrivač gušći, značajan dio kiše bi bio upijen u vegetaciju i u zemlju. Ogromna koncentracija vode traži koridor kojim će doći do rijeke Vardar. Ipak, zapušteni odvodni kanali, često ispunjeni otpadom, objekti i saobraćajnice bez kanala, uzrokuju sakupljanje vode i formiranje manjih jezera. Prepreke na putu popuštaju i voda se izlijeva, snažno uzrokujući poplave“, piše on.

On dodaje kako je bilo primjetno da su neke institucije bile u potpunosti nepripremljene i nestručne za suočavanje sa ovakvim poplavama i drugim nepogodama.

Kaže i kako ne postoji funkcionalnih sistem za permanentno informiranje građana u ovakvim situacijama.  Smatra i kako je potrebno podići javnu svijest.

„Jedna od ključnih stvari je da se na odgovorna mjesta i pozicije od kojih zavise životi stanovnika, postave pravi i vrhunsko obrazovani profesionalci koji bi na vrijeme preuzimali prave korake za zaustavljanje većih katastrofa i gubitaka“, piše Milevski.

Tokom nedjelje korisnici društvenih mreža su se samoinicijativno angažirali, prikupljali i distribuirali hranu i potrebne namirnice do mjesta koja su bila pogođena poplavama. Pomoć je počela da stiže i iz drugih gradova te od raznih organizacija.

Veliki broj nadležnih funkcionera iz lokalne i državne vlasti je posjetio pogođena područja nakon tragedije. Snimile su ih kamere, ali niko od njih nije preuzeo odgovornost za moguće propuste nakon poplava koje su odnijele 21 ljudski život.

Izvor: Al Jazeera