Oglasi

Žilet-žica zaustavila i migraciju jelena

Ograde podignute na granicama, namijenjene zaustavljanju izbjeglica, zaustavile su i one koji za granice i ne znaju.

Ograde na granicama sprečavaju migracije životinja

Ograde podignute na granicama, namijenjene zaustavljanju izbjegličkog talasa, zaustavile su i one koji za granice i ne znaju. Brojnim divljim životinjama prirodna migracija potpuno je onemogućena, poput krda jelena koja su se do sada neometano kretala između Hrvatske i Mađarske. 

Dodir prirode i čovjeka, žilet-žica u granju, za životinje je grub i bolan. Tragova jelena u blatu je sve manje.

U Duboševici, mjestu na granici Hrvatske i Mađarske, Pavo Damjanov je proveo cijeli život. Nije to prva ograda koju su susjedi podigli, sjeća se, ali jeste prva koja životinjama onemogućava kretanje.  

Nasip koji se mogao preskočiti

„Moglo se uskočiti. Pravljeno je tako da jelen može uskočiti, zemljani nasip do vrha i onda je mogao uskakati i prelaziti. Danas toga nema. Mislim da niko nije toliko stručan da bi sad točno mogao reći šta će se dešavati jer ovo je nešto novo što mi lovci ne znamo, a ni divljač“, kazao je Damjanov.

U Vladi Mađarske smatraju da je problem preuveličan.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.