Žestoka svađa u Skupštini RS-a: Verbalni duel Stanivukovića i Dodika

Stanivuković je iznio kritike na Dodikov potez o vitalnom interesu RS-a (Al Jazeera)

Narodna skupština Republike Srpske rapsravljala je o zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je povukao pitanje vitalnog interesa RS-a na Zaključak druge dvojice članova Predsjedništva o Pelješkom mostu.

Dodiku je za stavljanje van snage Zaključka o pokretanju spora s Hrvatskom i poziv na rješavanje granice na moru između BiH i Hrvatske potrebna podrška dvije trećine poslanika u Skupštini bh. entiteta RS.

Međutim, rasprava se pretvorila u verbalni obračun između poslanika PDP-a Draška Stanivukovića, poslanika SDS-a Nebojše Vukanovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Stanivuković je iznio kritike na Dodikov potez o vitalnom interesu RS-a, kazavši da Dodik ima privatne interese i da se radi o prevari, a govorio je i o privatnom biznisu porodice Dodik.

Dodik je potom iznio brojne uvrede na račun Stanivukovića, nazivajući ga raznim pogrdnim imenima, vrijeđajući njegov intelekt, a ključni dio Dodikovog obraćanja fokusiran je na pokazivanje fotografija Draška Stanivukovića “s određenim osobama iz kriminalnog miljea”, konkretno s braćom Ćulum iz Sanskog Mosta kojima je zabranjen ulazak u Njemačku i koji su privođeni u slučaju ubistva Slaviše Krunića, prenosi Klix.ba.

Pokazivao je Dodik poslanicima brojne fotografije Stanivukovića s osobama za koje Dodik smatra da ga kompromitiraju, a među njima je i ona s Ivanom Pernarom.

“Ko ti je ovaj, došao je u Banju Luku i ti si ga ugostio, a on je onda pričao o genocidu”, kazao je Dodik.

Stanivuković je izjavio da pokretanje vitalnog nacionalnog interesa zbog izgradnje Pelješkog mosta nije interes Republike Srpske, nego privatni interes.

“Gdje sve ovo vodi?”, zapitao se Stanivuković, odgovorivši sam da se vitalni nacionalni interesi povlače zbog nebitnih stvari koje nemaju veze s Republikom Srpskom. Naveo je da je tako, na isti način, proveden referendum koji ni na koji način nije obavezujući.

“Ovo veze nema s Republikom Srpskom. Iza ovoga stoje novac i privatni interesi”, kazao je Stanivuković te poručio Dodiku da je jedini vitalni nacionalni interes koji on poznaje novac i keš.

“Vi ste sinonim za sukob, sinonim za protjerivanje ovog naroda i neistomišljenika”, naglasio je on, dodavši da niko ne razmatra pitanje da minimalna plata bude 1.000 maraka.

‘Srbi ne trebaju izlaziti Hrvatima u susret’

Žustru raspravu Dodik je vodio i s poslanikom SDS-a Nebojšom Vukanovićem kojem je poručio da se neće baviti njegovom porodicom jer će imati problema s njim.

Vukanović je na današnjoj sjednici izjavio da se ne bi vodile sulude rasprave u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta da Srbi poznaju svoju historiju, nakon čega je istakao da Dodik podržava izgradnju Pelješkog mosta zbog Slobodana Stankovića i firme Integral.

“Kolinda Grabar-Kitarović je po odlasku na Bleiburg hvalila Milorada Dodika. Pa zamislite kako bi se osjećao iranski ajatolah da ga hvali predsjednik Saudijske Arabije ili Izraela”, kazao je Vukanović na početku svog obraćanja.

Prema Vukanovićevim riječima, ne bi trebalo da Srbi izlaze u susret Hrvatima i zastupaju njihove interese nakon svega što im je priređeno tokom proteklog rata i u godinama poslije rata.

“Istorijska lekcija: Pelješac ili Stonski rat bili su dio srpskog carstva. Da smo izvukli pouke, ne bismo danas vodili ovako sulude rasprave. Volio bih da poslanici o tome dobro razmisle”, istakao je Vukanović.

Poručio je kako su Srbi u prošlosti pravili krupne greške zbog novca, aludirajući na ulogu cara Dušana, te je povukao paralelu s današnjom situacijom.

‘Običan cirkusant’

Dodik mu je kazao da je Vukanović 2018. godine pisao tekst o tome kako Srbi treba da se okrenu Dubrovniku.

“Znam šta si radio dok si bio savjetnik Mladena Bosića, ali nećeš se baviti mojom porodicom i onim što ja radim. Ja vaše porodice ne diram. Nemojte da se igrate životima drugih ljudi jer ćete imati problem sa mnom”, kazao je Dodik.

Zapitao se šta treba da uradi da bi Vukanović bio zadovoljan. 

“Je li Slobi Stankoviću treba da se onemogući posao? Investitori nas izbjegavaju zbog vaših tekstova. Ozbiljan sukob posoji u BiH. U Federaciji BiH ima 10 kompanija koje posluju milionskim iznosima. U RS-u nema nijedne zbog takvih kao ti”, istakao je Dodik. Dodik je Vukanoviću kazao da je “običan cirkusant”.

Izvor: Agencije