Žestoka borba za njemačke turiste

U Njemačkoj su u najvećem problemu oni čija su putovanja najavljena poslije 15. juna (EPA)

“Putovanja još nisu na dnevnom redu”, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel novinarima prošlog četvrtka nakon sastanka sa premijerima 16 nemačkih pokrajina. Međutim, istog trenutka je na toj konferenciji za medije krenulo svojevrsno unutarnemačko nadmetanje za domaće turiste, i to tako što je bavarski premijer Markus Zeder bacio prvu “udicu”.

“Mogu svakome ko putuje ka jugu da kažem: ne mora se putovati u Austriju. Može se na odmor u Bavarsku”, bez dlake na jeziku poručio je Zeder, izazvavši kratku začuđenost kancelarke, ali i njen promptni odgovor da “ima mnogo mogućnosti za odmor i na severu” Nemačke, gde je njen izborni okrug.

I dok su ove doskočice neke posmatrače zabavile, iz turističke branše su stigle kritike.

“Gđa Merkel i g. Zeder prave šale na račun trenutno umiruće branše i pomerenih planova za odmor miliona ljudi”, rekla je za tabloid Bild Marija Linhof, šefica Saveza samostalnih turističkih agencija.

A da bitka za turiste uveliko traje svedoči da je brzo reagovao austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji računa na nemačke turiste, naročito one iz Bavarske.

“Ako neko živi na istoku Nemačke, može mu trenutno biti opasnije da putuje u [zapadnonemačku pokrajinu] Severnu Rajnu-Vestfaliju nego u Austriju”, istakao je Kurc.

Baltik i Schwarzwald

Ali, nemački vladajući političari javno ističu sumnju u to da će Nemcima ovog leta biti moguće i preporučljivo da letuju u Austriji, Hrvatskoj, Španiji, Grčkoj ili Turskoj.

“Verujem da je verovatnije da će ove godine biti mogući odmori regionalno [u Nemačkoj]”, rekao je komesar savezne vlade zadužen za turizam Tomas Barajs, dodajući da će “bez problema biti moguće” da se letuje u apartmanima za odmor na Baltičkom moru i Švarcvaldu, jer nema gužve i bliskog kontakta, dok bi hoteli mogli da pronađu određena rešenja za bezbedno posluživanje obroka.

A nemačke pokrajine se već utrkuju ko će pre privući domaće turiste i odgovoriti ih od uobičajenih letovanja na Jadranskom, Sredozemnom, Egejskom i Jonskom moru.

Unutarnemačku borbu za turiste u ponedeljak je na novi nivo podigla pokrajina Meklenburg-Zapadna Pomeranija, koja je saopštila da zbog malog broja novoinficiranih od korona virusa namerava da primi turiste u svojim turističkim destinacijama na Baltičkom moru, i to sedmicu pred praznik Duhova, koji se u najvećem delu Nemačke slavi kao državni praznik, a škole idu na dvonedeljni raspust.

Kako je istakla premijerka te severnoistočne pokrajine Manuela Švezih, u okviru postepenog otvaranja ugostiteljskih objekata pod striktnim higijenskim uslovima već 9. maja u toj pokrajini biće otvoreni restorani, a 18. maja hoteli, pansioni i kuće za odmor, ali samo za lokalce. To ograničenje će biti ukinuto do 25. maja, od kada će ugostiteljske objekte u Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji moći da koriste i oni koji žive van te pokrajine.

To će značiti da će čuvena meklenburška jezera i peščana obala Baltičkog mora biti otvoreni za nemačke turiste taman pred školski raspust i praznik Duhova, koji se ove godine obeležava 30. maja. Ta pokrajina je siromašna industrijom i dobrim delom zarađuje na turizmu, u kojem radi 131.000 ljudi, pri čemu je prošle godine zabeleženo 34 miliona noćenja.

Odgovor iz Muenchena

Slično ublažavanje antikorona mera najavila je i pokrajina Donja Saksonija, koja planira da 11. maja ponovo dozvoli rad restoranima i kafićima. Prema rečima pokrajinskog ministra ekonomije Bernda Althusmana, dozvola rada se odnosi i na zatvorene i na otvorene objekte, ali sve pod uslovom da je maksimalna popunjenost objekata 50 odsto, kao i da gosti moraju da rezervišu svoje mesto unapred.

U toj pokrajini, koja je, pre svega, poznata po tome što je u njoj sedište automobilskog giganta Folksvagena, hotelima, pansionima i hostelima biće dozvoljen rad od 25. maja, uz obavezu da im popunjenost ne pređe 50 odsto. Barovi i diskoteke ostaće zatvoreni do daljnjeg.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Usledio je i odgovor iz Minhena, odakle je bavarski premijer najavio da će kafići i restorani pod posebnim uslovima biti otvoreni od 18. maja, dok će kelneri imati obavezu da nose maske. Od 25. maja bi trebalo da svi restorani budu otvoreni, ali će broj gostiju i dalje biti ograničen, a postojaće posebni stolovi za porodice. Kada je reč o hotelima, kućama za odmor i mestima za kampovanje, oni će biti otvoreni 30. maja, dok će bazeni i velnes kapaciteti i dalje biti zatvoreni.

I dok Nemci većinski planiraju da letuju na obroncima Švarcvalda, na obali Baltičkog mora ili brojnih nemačkih jezera, mnogi od njih imaju dilemu šta da rade sa davno plaćenim turističkim aranžmanima u inostranstvu, koje su zakazali preko nemačkih turističkih agencija i tur-operatera.

Nemačka kao država pokušava u Briselu da izdejstvuje kod Evropske komisije promenu propisa Evropske unije tako da turističke agencije zbog pandemije korona virusa mogu da putnicima daju vaučere za neko drugo putovanje, a ne da moraju da im vrate novac u roku 14 dana ako je nemoguće realizovati već uplaćeni turistički aranžman.

Pitanje povrata novca

Nemačke agencije već pokušavaju da ubede svoje klijente da uzmu vaučere, a ne da im traže da vrate novac u roku 14 dana, što je obaveza agencija prema i dalje aktuelnim propisima u Nemačkoj. Mnoge agencije nude vaučere jer, zapravo, nemaju novca da isplate sve kupce. I dok agencije apeluju na putnike da ih uzimanjem vaučera finansijski podrže, nemačka udruženja za zaštitu potrošača preporučuju građanima da ne uzimaju vaučere. Kako kažu, ti vaučeri će im biti bezvredni ako agencija ili tur-operater otkazanog putovanja bankrotira.

Doduše, u Nemačkoj su u najvećem problemu oni čija su putovanja posle 15. juna, jer aktuelni propisi o zabrani neesencijalnih putovanja van Nemačke važe do 14. juna, tako da agencije još ne moraju automatski da vrate novac putnicima koji su uplatili letovanje jer je teoretski to putovanje i dalje moguće.

I dok zvanični Berlin još ne uspeva da ubedi Evropsku komisiju da donese novi propis o “korona vaučerima” za turistička putovanja, u Nemačkoj je pre gotovo mesec stupio na snagu propis o davanju vaučera za otkazane koncerte, izložbe i ostale kulturne događaje. Po tom propisu, svako ko ne iskoristi vaučer do kraja 2021. ima pravo da mu bude vraćen novac od organizatora, a isplatu vaučera finansijski garantuje savezna vlada.

Izvor: Al Jazeera