Oglasi

Ženi koja se priključila ISIL-u zabranjen povratak u SAD

Hodi Muthani se ne može vratiti u Alabamu jer nije Amerikanka, tvrdi predsjednik Donald Trump.
Hodi Muthani se udala za borca Islamske države i putem Twittera je poticala napade na ZapaduIlustracija

Američki predsjednik Donald Trump zabranio je povratak u SAD ženi koja se bila priključila Islamskoj državi (ISIL) u Siriji, s argumentom da ona nije Amerikanka, što je njen advokat odmah demantovao. 

„Dao sam nalog državnom sekretaru Mikeu Pompeu i on se potpuno slaže, da se ne dopusti povratak Hodi Muthani u zemlju“, napisao je na Twitteru Trump, odmah nakon saopštenja šefa diplomatije u kojem se kaže da ona nema američko državljanstvo.

„Ona nema pravnog temelja, ni valjan američki pasoš, ni pravo na njega, niti ikakvu vizu da se vrati u SAD“, rekao je Pompeo.

Međutim, advokat mlade žene Hassan Shilby ne prihvaća taj argument, te kaže kako ona ima američko državljanstvo.

„Imala je valjanu putovnicu kada je otišla u Siriju 2014. kako bi se priključila Islamskoj državi“, dodao je.

On međutim ističe kako je moguće da je ona prekršila zakon, i ako je to tačno, „treba za to platiti cijenu“.

Poticala napade na zapadu

„Ali ne možemo samo tako lišiti državljanstva nekoga tko je prekršio zakon. To nije Amerika“, kazao je Shilby.

Hoda Muthana (24) otputovala je u Siriju prije četiri godine kako bi se priključila ISIL-u. Udala se za borca Islamske države i putem Twittera je poticala napade na zapadu.

U intervjuima koje je dala ove sedmice iz izbjegličkog kampa u Siriji rekla je da joj je žao za njezine postupke i da se želi vratiti porodici u Alabamu s malim sinom.

Britanska televizija ITV News u utorak je objavila, pozivajući se na pismo Ministarstva unutarnjih poslova, adresiranom na njezinu obitelj, da je Shamina Begum, londonska 19-godišnjakinja koja je prije četiri godine napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji izgubila državljanstvo Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministar je rekao da neće oklijevati kad je riječ o sprječavanju povratka u Veliku Britaniju bilo koga tko je podržavao terorističke organizacije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.