Ženeva će kažnjavati prebučna vozila

Gradski zvaničnici tvrde kako stanovnici Ženeve pate od visokog nivoa prometnog zagađenja (EPA)

Političari u švicarskom gradu Ženevi planiraju kažnjavati vozače prebučnih automobila, koje će “loviti” radarima za buku, objavio je njemački časopis Autobild.

Gradska skupština namjerava do sredine ove godine proglasiti obavezni dopušteni nivo buke za automobile, kamione i motorcikle.

Aktivisti pozivaju gradske vlasti pozivaju da buku ograniče na 80 decibela, što je otprilike nivo glasnoće mašine za pranje veša.

Gradski zvaničnici tvrde kako stanovnici Ženeve pate od visokog nivoa prometnog zagađenja, a buka je drugi najčešći oblik zagađenja u gradu.

‘Presvlačenje ulica’

Radarski uređaj koji bi registrirao preveliku buku i potom snimio vozilo koje je proizvodi ne bi trebao biti naročito skup, smatra gradska vijećnica Dephine Klopfenstein iz Stranke zelenih.

No, razvoj uređaja bi, zbog tehničkih razloga, mogao potrajati neko vrijeme, jer će takav radar morati razlikovati različite vrste vozila.

I nekoliko drugih evropskih gradova bori se protiv prevelike buke u saobraćaju, ali to čine ograničenjem brzine i “presvlačenjem” ulica od kamenih kocaka asfaltom, navode agencije.

Izvor: Agencije