Žene riskiraju život da bi ušle u politiku

Istovremeno s predsjedničkim, u Afganistanu će idućeg mjeseca biti održani i općinski izbori. Plemenski običaji u toj zemlji, naročito u ruralnim područjima, afganistanske žene sputavaju da obavljaju javne funkcije.

Khatera Ishaq Zai riskira vlastiti život kako bi se kandidirala na općinskim izborima u Afganistanu. Kaže da se želi izboriti za veća prava žena. To je opasan posao u ovoj zemlji i zato uvijek ima tjelohranitelja u pratnji.

“Neke žene ne znaju ni svoja osnovna prava. Velik broj njih umire prilikom porođaja. Mnoge su izložene obiteljskom nasilju. Nekim ženama u Afganistanu odsijecaju nos i uši”, kaže Khatera.

Na sastanku žene kandidatkinje pokušavaju uvjeriti glasače da izađu na izbore i glasuju za njih. Zbog straha, ali i plemenskog mentaliteta, afganistanske žene još ne uspijevaju ući u Parlament ili općinska vijeća, osim putem rodne kvote.

Kabul prednjači

“Uz mnoštvo starih običaja koje smo naslijedili, postoji pogrešna interpretacija vjere prema kojoj žena nema svoja prava. Društvene okolnosti u Afganistanu, također, sprečavaju žene da aktivnije sudjeluju na izborima”, objašnjava Abdul Ghafoor Liwal, direktor Instituta za regionalne studije.

Glavni grad Kabul prednjači kada je riječ o sudjelovanju žena u političkom životu. Međutim, kako je koje područje udaljeno od većih urbanih centara, tako se smanjuje i postotak žena koje sudjeluju u političkom životu.

Prema državnim statistikama, svega četvrtini ženske populacije Afganistana je omogućeno obrazovanje. U ruralnim područjima taj postotak je znatno manji.

Izvor: Al Jazeera i agencije