Oglasi

Zemlje Kvinte: Kosovo da ukine takse, Srbija da ne lobira

Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv, poručile su zemlje Kvinte.
Vlade pozivaju Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem Evropske unijeArhiva

Zemlje Kvinte pozvale su danas Kosovo i Srbiju da što prije obnove dijalog.

Istakle su da Kosovo mora ukinuti takse, a Beograd obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

U zajedničkoj izjavi vlada Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Njemačke navodi se da su ujedinjene u namjeri da se postigne puna normalizacija u odnosima Srbije i Kosova sveobuhvatnim, politički održivim i pravno obavezujućim sporazumom, koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti.

Staviti tačku na sukobe iz '90-ih

"Status quo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv. Nakon godina stagnacije došlo je vrijeme da se stavi tačka na sukobe iz '90-ih i da se pregovorima u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv objema stranama, koji će osigurati sigurnu i prosperitetnu budućnost građanima Kosova i Srbije", navodi se u zajedničkoj izjavi vlada zemalja Kvinte koju je Tanjugu dostavila Ambasada SAD-a.

Vlade zato pozivaju Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU-a i traže da se "obje strane suzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma neophodnog objema državama u cilju postizanja širih euroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti".

"Spremni smo kroz podršku visokom predstavniku Evropske unije povećati našu ulogu u procesu, ali to ne možemo učiniti sve dok obje strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave razgovarati. Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Želimo da građani Kosova i Srbije uživaju plodove održivog mira i imaju mogućnost graditi vlastitu budućnost. Spremni smo u tome pomoći na svaki mogući način“, zaključuje se u izjavi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.