Oglasi

Zemlje Evropske unije prihvatile samo 31.500 izbjeglica

Mađarska i Poljska nisu prihvatile nijednog od 160.000 migranata koji su pristigli u Grčku i Italiju.
Sporazum Turske i Unije predstavlja priliku za suočavanje s izbjegličkom krizomEPA

Evropska unija nije ispoštovala dogovor o raspodjeli izbjeglica među svojim zemljama članicama, javlja Anadolija.

Rezultati izneseni u Izvještaju Evropske komisije o raspodjeli migranata unutar EU-a pokazali su da Unija još nije ispunila obećanja u vezi s raspodjelom izbjeglica.

U septembru je istekao rok za raspodjelu izbjeglica u EU-u, ali su, prema dosadašnjim podacima, zemlje članice, od predviđenih 160.000 migranata, koji su pristigli u Grčku i Italiju, prihvatile samo 31.500.

Češka je prihvatila samo 12 migranata, dok Mađarska i Poljska nisu prihvatile nijednog.

Evropski komesar za migraciju, unutrašnja pitanja i državljanstvo Dimitris Avramopoulos poručio je kako očekuje da će Mađarska, Poljska i Češka konačno početi prihvatati izbjeglice.

Sporazum s Turskom

Prema Sporazumu o migrantima potpisanom 2016. godine između EU-a i Turske, zemlje članice trebale su iz Turske prihvatiti 72.000 migranata, ali su, kako je navedeno, prihvatile samo 11.354.

Dodaje se da sporazum između Turske i EU-a predstavlja priliku za suočavanje s izbjegličkom krizom u istočnom Sredozemlju.

Evropska unija do kraja godine isplatit će tri milijarde eura koje je obećala Turskoj u okviru Sporazuma o migrantima.

Iz EK-a ranije su saopćili da je do sada isplaćeno 908 miliona eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.