Oglasi

Zemaljski mikroorganizmi mogli bi preživjeti na Marsu

Organizmi sa Zemlje u njemačkom eksperimentu preživjeli su 533 dana u svemirskom vakuumu, u uvjetima sličnim onima na Marsu.
NASA predviđa do dvije privatne misije godišnje po cijeni od 50 miliona dolara po astronautuArhiva

Zemaljski mikroorganizmi na vanjskoj strani Međunarodne svemirske stanice preživjeli su 533 dana u vakuumu, izloženi intenzivnom ultraljubičastom zračenju i ekstremnim oscilacijama temperature u svemiru, pokazalo je njemačko istraživanje čiji rezultati upućuju na mogućnost da živi organizmi mogu preživjeti na Marsu.

Naučnici Njemačkog svemirskog centra (DLR) željeli su provjeriti kako bi organizmi sa Zemlje preživjeli u uvjetima poput onih koji vladaju na negostoljubivom Marsu, planeti Sunčevog sistema koja ima najveće šanse za neki oblik života unatoč prašini, suhoći, malo kisika i slaboj gravitaciji, snažnim zračenjima zbog rijetke atmosfere, hladnoći i mraku koji stvaraju pješčane oluje.

U okviru eksperimenta pod nazivom Biomex organizmi poput bakterija, algi, lišajeva i gljivica izloženi su uvjetima poput marsovskih na Međunarodnoj svemirskoj stanici, prenosi Hina.

Na Marsu postoji mnogo onoga što je potrebno za život, poput atmosfere i elemenata ugljika, vodika, kisika ili dušika, sumpora i fosfora te možda čak i tekuće vode.

'Vratili se na Zemlju živi'

Organizmi su uzgojeni na podlozi koja odgovara zemlji na Marsu i potom postavljeni s vanjske strane ISS-a u komori Expose-R2.

Eksperiment je obuhvatio stotine uzoraka koji su ostavljeni tamo 18 mjeseci između 2014. i 2016. prije nego što su vraćeni na Zemlju kako bi ih naučnici analizirali.

"Neki od organizama i biomolekula pokazali su izuzetnu otpornost na zračenje vanjskog svemira i vratili se na Zemlju živi", rekao je astrobiolog Jean-Pierre Paul de Vera s DLR-ovog instituta za istraživanja planeta, koji je dodao:

"Između ostalog, proučavali smo jednoćelijske mikroorganizme koji su postajali na Zemlji više od 3,5 milijarde godina u slanoj vodi. Naši 'ispitanici' njihovi su 'rođaci' koji su otkriveni u arktičkom vječnom ledu. Preživjeli su u svemirskim uvjetima i mogu se otkriti našim instrumentima. Takvi jednoćelijski organizmi mogli bi biti kandidati za životne oblike koji bi se mogli pronaći na Marsu."

Organizmi su prikupljeni s najnegostoljubivijih dijelova Zemlje, poput Arktika, Antarktika, Alpa, vječnog leda i španskih stepa.

Organizmi koji mogu preživjeti u takvim uvjetima nazivaju se ekstremofili i smatra se da je najvjerovatnije da bi takvi organizmi mogli živjeti na drugim planetama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.