Oglasi

Željezara Smederevo: Hesteel brine Evropu

Evropski proizvođači čelika zabrinuti su zbog mogućnosti damping cijena čelika iz Željezare Smederevo.

wu7NwKTxHQc

Evropsko udruženje industrije čelika zabrinuto je zbog mogućnosti da Željezara Smederevo, nakon što ju je preuzeo kineski Hesteel, dobija indirektne subvencije.

Zbog straha od damping cijena čelika iz Srbije, zatražena je istraga, jer bi takva praksa mogla narušiti tržišne uslove poslovanja u Evropskoj uniji. Istraga bi trebala biti okončana za 15 mjeseci. U Vladi Srbije tvrde da su argumenti na njenoj strani i da dampinga nije bilo.

Dokaze protiv Srbije su dostavili evropski proizvođači čelika iz udruženja Eurofer. Istragu vodi Evropska komisija, a uskoro će se znati da li će i kakve posljedice snositi Srbija. Neki vjeruju da je to samo upozorenje.

"Evropa se ne buni zbog onoga što je bilo, već onoga što može da bude", rekao je Mijat Lakićević, ekonomski analitičar.

'Mali proizvođač čelika'

U Vladi ovo tumače kao strah od kineskog čelika i od rada smederevske Željezare. Formiran je tim koji bi trebao dokazati da nije bilo dampinga cijena.

"Mislim da je argumentacija čista i da jeste na našoj strani. Ali, razumem one koji se bore da zaštite sebe i koji se bore i koji gledaju da izbegnu tržište. Od silnih priča o tržištu, sad odjednom tržište treba da bude zaustavljeno. Šta da radite? I sa tim ćemo da se izborimo i da pobedimo", kazai je Aleksandar Vučić, mandatar za sastav vlade Srbije.

Novi vlasnici Željezare, kineska kompanija Hesteel, vjeruje da je Vlada Srbije kompetentna i sposobna da odgovori EK-u. Kažu da je Željezara u Smederevu mali proizvođač čelika, s udjelom od 0,4 posto na tržištu EU-a.

"Zbog čega su druge evropske kompanije odbile učestvovati u utrci za privatizaciju Željezare Smederevo kako bi pomogli svojim prijateljima sa istog kontinenta, a sada sumnjaju da će se čelik prodavati po nižoj cijeni nakon što je kineski investitor preuzeo fabriku?", upitao je Sihai Song, direktor Hesteel Serbia Iron & Steel.

Iako se zamjerke Evrope odnose na period prije prelaska Željezare u kineske ruke, oprez je opravdan, po procjenama nekih analitičara.

"Ako kineska država subvencioniše svoje proizvođače čelika, kao što inače pomaže čitavu privredu, pošto kineska privreda i nije tržišna, nego je praktično državna ili poludržavna, ili još bolje rečeno partijska, tu nema razdvajanja ekonomije od politike. Ako je to slučaj sa kineskim preduzećima i kineskom privredom, onda kada se jedno takvo preduzeće pojavi na tržištu ono remeti sva postojeća pravila", rekao je Lakićević.

Nedavni dolazak Kineza u Smederevo označio je novi početak u sumornim perspektivama Željezare. Obećavaju da će zadržati svih 5.000 radnih mjesta. Za zaposlene je to veliki razlog za zadovoljstvo, Ipak, nesigurnost ostaje.

Zabrinuti radnici

"Kineska kompanija nema obaveze da kod zadržavanja zaposlenih nastavi kontinuitet prava koje su radnici imali. Tako da oni imaju ta prava, ali će trebati jedan veliki rok da bi to ostvarili. Kada to kažem, mislim, pre svega, na godišnji odmor, jubilarne nagrade, minuli rad i još mnogo prava koja su oni do sada imali. Tako da se osećaju zabrinutim", kazao je sindikalni predstavnik Mileta Gujančić.

Nakon preuzimanja od američkog US Steela za jedan dolar, 2012. godine, i neuspješnih prodaja koje su uslijedile, jedan od najvećih proizvođača čelika upravo preko Smedereva izlazi na evropsko tržište.
 
"I dok se pripremaju odgovori za Evropu, kinesko rukovodstvo saopštava da uskoro počinje obnavljanje postrojenja kako bi fabrika povratila svoju vitalnost. Kažu da je Hesteel u Srbiji, da sebe smatraju srpskom kompanijom te da će i poslovati u skladu s tim", javlja reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.