Zelenski: Nepotvrđeno da je iranska raketa srušila avion

Pripadnici Crvenog polumjeseca iznose tijela žrtava pada aviona kompanije Ukraine International Airlines u Iranu (Abedin / Taherkenareh)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je rekao da je “nepotvrđeno” da je ukrajinski putnički avion oborila “zalutala” iranska krstareća raketa ruske proizvodnje, ali i dodao da će o tome razgovarati s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Također je pozvao Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Veliku Britaniju da podijele obavještajne podatke o padu letjelice u kojem je poginulo svih 176 putnika i članova posade u srijedu, nekoliko minuta nakon polijetanja s Međunarodnog aerodroma “Imam Khomeini” u Teheranu.

“Verzija pada aviona zbog pogotka raketom nije otpisana, ali je zasad nepotvrđena. Kasnije danas razgovarat ćemo [s Pompeom] o toku istrage”, napisao je ukrajinski čelnik na Facebooku.

Oprez Kijeva

Posmatrači navode da je njegov oprez u cilju izbjegavanja uplitanja Ukrajine u tenzije između Washingtona i Teherana koje su usijane nakon američkog ubistva iranskog zapovjednika Qassema Soleimanija.

“On ne želi igrati tuđe igre. Očito, dok se ne potvrdi dobro utemeljenom istragom, on ne želi to [potvrditi navode o raketnom napadu]”, rekao je za Al Jazeeru analitičar Mihail Pogrebinski iz ukrajinske prijestonice Kijeva.

Međunarodna organizacija civilne avijacije (ICAO), koja je agencija UN-a, također je u saopćenju pozvala da se ne žuri sa zaključcima.

“ICAO nastavlja pozivati na odbacivanje špekulacija o mogućim uzrocima nesreće sve dok istražni Aneks 13 ne bude zaključen i ne budu potvrđeni zvanični rezultati.”

Kritike protivnika

Drugi eksperti i dalje tvrde da će Ukrajina vjerovatno ponoviti interpretaciju Bijele kuće o događanjima zbog njene ovisnosti o diplomatskoj, vojnoj i finansijskoj podršci Zapada.

“Kapacitet Kijeva da predstavi verzije nesreće koje su drugačije od poruka iz Washingtona jednake su nuli, naročito uoči izbora u SAD-u”, izjavio je za Al Jazeeru kijevski analitičar Aleksej Kušč.

S druge strane, politički protivnici Zelenskog navode da je njegova opreznost ništa drugo nego servilnost Rusiji i njenom savezniku Iranu.

“Nije riječ o tome da mi šutimo nego o tome da šutimo zajedno s Iranom i Rusijom. A u svojoj izjavi Zelenski direktno kaže: ‘Ne vjerujemo [američkom predsjedniku Donaldu] Trumpu [kanadskom premijeru Justinu] Trudeauu ni [britanskom premijeru Borisu] Johnsonu'”, objavio je na Twitteru bivši zastupnik Vadim Denisenko.

Tri čelnika u četvrtak su navela da njihovi obavještajni podaci ukazuju da je avion oborila “zalutala” iranska raketa.

Ukrajina se drži na distanci od politike Bliskog istoka i njene ekonomske veze s Iranom minimalne su. No, Kijev će biti oprezan u zaoštravanju odnosa s Rusijom jer pokušava riješiti aktuelni sukob s proruskim separatistima na istoku države.

“On se samo kukavički povukao jer se priklanja Putinu i ne brine se za ukrajinsku nezavisnost”, navodi za Al Jazeeru Konstantin Ribčenko, penzionisani policajac i pristalica bivšeg predsjednika Ukrajine Petra Porošenka.

Iskusna posada

Kanadski premijer Trudeau u četvrtak je naveo da dokazi ukazuju da je iranska raketa oborila avion i da “postoji mogućnost da je to bilo nenamjerno”.

Britanski zvaničnici tvrde da je “veoma vjerovatno” da je iranska protivavionska raketa oborila letjelicu, a premijer Johnson također navodi da postoji “veća količina informacija koja [sugerira] da je avion oboren iranskom raketom zemlja-zrak”.

Glasnogovornik iranske Vlade Ali Rabiei u petak je izjavio da su te optužbe “velika laž”, što se navodi u saopćenju koje je prenijela državna Press TV.

“Očekujemo da ćemo dobiti sve dostupne informacije koje su neophodne za objektivnu istragu. Uzevši u obzir nedavne izjave državnih čelnika i medijske navode, pozivamo sve međunarodne partnere, poimenice vlasti SAD-a, Kanade i Velike Britanije, da ponude podatke i dokaze o nesreći”, naveo je Zelenski.

Avion Boeing 737-800 posljednji put na radaru je viđen na visini 2.400 metara, navode podaci portala FlightRadar, koji 24 sata prati zračni saobraćaj, nekoliko sati nakon što je Teheran ispalio veći broj balističkih raketa na vojne baze SAD-a u Iraku.

Aviokompanija Ukraine International Airlines, koja je bila operater leta, objavila je da je avion bio star samo tri godine, bio na kontroli u ponedjeljak i imao iskusnu posadu.

Izvor: Al Jazeera