Oglasi

Zeleni traže uvođenje 'klimatskih pasoša'

'Klimatski pasoši' bi omogućili da se osobe koje bježe od posljedica klimatskih promjena nasele u bilo kojem dijelu svijeta.
Klimatske promjeneZeleni upozoravaju da zbog klimatskih promjena čitave države mogu nestati, a kao primjer navode otoke-države u PacifikuEPA - Ilustracija

Stranka Zelenih Njemačke podnijela je zahtjev za uvođenje takozvanih klimatskih putovnica, koje bi omogućile da se osobe koje bježe od posljedica klimatskih promjena nasele u bilo kojem dijelu svijeta, prenosi agencija Tanjug.

Zeleni upozoravaju da zbog klimatskih promjena čitavi državni teritoriji mogu nestati, a kao primjer navode otoke-države u Pacifiku.

Rješenje je, prema Zelenima, uvođenje "klimatskih putovnica", prenosi Tanjug njemački dnevnik Bild, koji navodi kako je plan da čitave grupe stanovništva dobiju mogućnost da se mogu preseliti i to iz čitavog svijeta u bilo koji dio svijeta.

Jedna opcija dodjela državljanstva

"Neophodno je pomoći osobama čija je egzistencija ugrožena uslijed klimatskih promjena i jamčiti im pravo na zaštitu", navodi se u zahtjevu i dodaje da to važi posebno za države s povijesnim ili aktualno visokim stupnjem emisije štetnih plinova.

Potpredsjednica njemačkog Bundestaga Claudia Roth kazala je kako bi jedna opcija bila da se tim ljudima dodijeli državljanstvo.

Znanstveno vijeće njemačke Vlade procjenjuje, dodajući da ne postoje odgovori na prognoze, da bi do 2050. godine blizu 25 milijuna do jedne milijardi ljudi moglo biti prisiljeno napustiti svoju zemlju zbog posljedica klimatskih promjena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.