Oglasi

Završeno izmještanje izbjeglica iz Idomenija

Gotovo pet hiljada izbjeglica i migranata je premješteno u druge kampove u Grčkoj.

QdxtfyjT6GU

Završena je akcija izmještanja izbjeglica i migranata iz improviziranog kampa Idomeni, potvrdila je grčka policija.

Gotovo pet hiljada osoba je prebačeno u druge kampove unutar Grčke.

Prema službenim podacima, u jednom je trenutku u šatorima postavljenim u poljima i uz prugu nedaleko od grčko-makedonske granice živjelo blizu osam i po hiljada ljudi.

Nevladine organizacije su mjesecima upozoravale na loše uvjete smještaja i higijene te nedostatak hrane i lijekova.

Bolji uvjeti

Kamp je posjetio grčki ministar unutrašnjih poslova. Zadovoljan je akcijom izmještanja i kaže kako će izbjeglice i migranti sada imati bolje uvjete za život.

"U novim kampovima izbjeglice će živjeti u boljim uvjetima, imat će zaštitu, hranu i medicinsku pomoć. Situacija ovdje u Idomeniju bila je neprihvatljiva i nećemo dozvoliti da se ponovi. U novim kampovima izbjeglice će moći obaviti sve pripreme za odlazak u ostale zemlje Evropske unije, prema dogovoru", kazao je Nikos Toskas,.

Grčke vlasti su zadovoljne, zato što je cijela akcija protekla veoma mirno, bez nasilja, bez bilo kakvih nemilih situacija, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Dodala je da medijima nije bio dozvoljen pristup kampu dok se vršilo izmještanje.

Izbjeglice su u protekla tri dana autobusima prebačene u tri kampa koje su grčke vlasti organizirale nedaleko od Soluna.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.