Zatvorska kazna za suosnivača Pirate Bayja

Warg je 2013. izručen Švedskoj, gdje je odslužio godinu dana zatvora zbog upada u informatički sistem kooperanata porezne uprave (AFP)

Jedan od suosnivača internetske stranice Pirate Bay, Šveđanin Gottfrid Svartholm Warg, osuđen je na tri i po godine zatvora u najvećem suđenju za informatičko piratstvo u Danskoj, saopćilo je pravosuđe te zemlje.

Svartholm Warg (30) u četvrtak je proglašen krivim za piratstvo i nanošenje štete, prenosi Hina.

Državni tužitelj je tražio šest godina zatvora za njega i dvije godine za drugog optuženika, 21-godišnjeg Danca koji je na koncu osuđen na kaznu šestomjesečnog zatvora.

Sud je kaznu od tri i po godine zatvora obrazložio činjenicom da je “piratstvo bilo sistematsko, intenzivno i trajalo je neko vrijeme. Uz to, presnimljene su velike količine veoma osjetljivih ličnih podataka”.

Nezakonite radnje

Ova dvojica su 2012. nezakonito preuzimala datoteke policije i osiguravajućih kuća.

Šveđanin je odbacio krivnju, rekavši da je neko preuzeo daljinsku kontrolu nad njegovim računarom kako bi pristupio datotekama.

Warg je u novembru 2013. izručen Švedskoj, gdje je odslužio godinu dana zatvora zbog upada u informatički sistem kooperanata porezne uprave.

Od tada je pod prismotrom.

Pirate Bay, koji je 2003. osnovao skupa s još jednim Šveđaninom, zaljubljenikom u informatiku, postao je simbol nezakonitog preuzimanja djela zaštićenih autorskim pravom.

Izvor: Agencije