Zatvorene Olimpijske igre u Sočiju

U nedjelju su na olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju zatvorene XXII zimske olimpijske igre.

Formalno su zatvorene predajom olimpijske zastave gradu domaćinu sljedećih Igara – južnokorejskom Pyeongchangu koji će ugostiti najbolje takmičare u zimskim sportovima od 9. do 25. februara 2018. godine.

Olimpijsku zastavu gradonačelniku Pyeongchanga Seok-Rae Leeu je preko predsjednika MOO-a Thomasa Bacha uručio gradonačelnik Sočija Anatolij Pahramov, navodi agencija Hina.

Svečanosti zatvaranja ZOI-ja prisustvovali su predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, te novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, kome su ovo bile prve Igre u njegovom mandatu.

Tokom proteklih 16 dana na Igrama u Sočiju takmičila su se 2.873 sportista iz 88 zemalja, a ukupno je podijeljeno 98 kompleta medalja.

Odličja su osvajali sportisti iz 26 zemalja, a najuspješnija nacija je bila domaćin Rusija sa 13 zlatnih, 11 srebrnih i 9 bronzanih medalja.

Šta je ZOI donio Rusiji

Kada je prije dvije sedmice Olimpijada u Sočiju konačno počela, već je nosila ogroman teret.

Za neke, posebno na Zapadu, bile su to homofobične igre; za druge su “terorističke”, koje su u svakom trenutku mogle da odlete u zrak; za neke “rasipničke”, jer su koštale rekordnih 51 milijardu dolara, a čak su nazvane “igrama ubijanja pasa”.

Grupa Pussy Riot suočila se s bičevanjem i hapšenjem zbog svog pankerskog protesta.

Internetska stranica Alekseja Navaljnija isticala je mnoge optužbe za korupciju.

Ali predsjednik Vladimir Putin bio je ponosan, a i Rusi su, također, uglavnom bili ponosni. Ipak su to njihove Olimpijske igre.

“Putin zapravo nije ni pokušao to sakriti. Rekao je da su ove Olimpijske igre posvećene preporodu ruske nacije. Za njega je ovo bio izuzetno važan projekt gradnje nacije kroz sport”, ocijenio je Ivan Zasurskij, ruski medijski analitičar.

Odlazi cirkus

Cijela armija šarmantnih i nasmijanih volontera pobrinula se da se posjetioci osjećaju dobrodošlim. Uprkos razočarenju ruskog muškog hokejaškog tima i mlade Julije Lipnitskaje, bilo je ruskog zlata za slavlje.

“Često se zaboravi da je fokus Olimpijskih igara zapravo na sportu. Pogotovo kad one imaju mnogo političkog prtljaga, kao što je slučaj s Igrama u Sočiju. Sportisti će se, naravno, sjećati svojih uspjeha i poraza dugo nakon što novinari odu da izvještavaju o drugim stvarima”, iz Sočija izvještava Rory Challands, reporter Al Jazeere.

To se, zapravo, već dogodilo. Dešavanja u Ukrajini u određenoj su mjeri zasjenila ove igre.

A kad cirkus napusti grad, ljudi koji žive na ovim prostorima bit će najviše pozvani da odgovore na pitanje: “Jesu li Igre bile vrijedne toga?”

Izvor: Al Jazeera i agencije