Oglasi

Zastupnički dom optužio Trumpa za rasizam

Komentari američkog predsjednika su ozakonili i povećali strah i mržnju prema pripadnicima drugih rasa, naveli su zastupnici.
Donald TrumpDonald Trump je zastupnicama poručio: 'Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, onda je možete napustiti'EPA - Arhiva

Donji dom američkog Kongresa osudio je "rasističke komentare" predsjednika Donalda Trumpa, koji je prethodno žestoko napao četiri demokratske zastupnice, pripadnice manjina, javlaj AFP.

Zastupnički dom, u kojemu demokrati imaju većinu, "oštro osuđuje rasističke komentare predsjednika Donalda Trumpa, koji su ozakonili i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i pripadnicima drugih rasa", piše u tekstu za koji su glasala i četiri republikanska zastupnika.

Trump je tokom vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice (Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley i Rashida Tlaib), od kojih su tri rođene u SAD-u, trebaju "vratiti u uništena i kriminalom opustošena mjesta iz kojih su došle".

Nancy Pelosi: To su naše sestre

U ponedjeljak im je uputio poruku: "Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, slobodno otiđite", da bi u utorak napisao kako te objave "nisu rasističke".

"U meni nema ni trunke rasizma! Takozvano glasanje je demokratska prijevara. Republikanci ne smiju pokazati 'slabost' i upasti u njihovu stupicu", napisao je američki predsjednik.

U svojim prvim objavama na Twitteru Trump nije imenovao kongresnice, no izdvojio ih je u obraćanju u Bijeloj kući u ponedjeljak, konkretno rekavši kako su to Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayanna Pressley iz Massachusettsa i Rashida Tlaib iz Michigana. 

"To su naše sestre", kazala je demokratkinja Nancy Pelosi, predsjedavajuća Zastupničkog doma, o četiri zastupnice koje su postale meta Trumpovih objava.

Sve četiri su pripadnice manjina i progresivnog krila demokrata te su po prvi put u Kongresu.

Priprema za itbore 2020. godine

Američke su državljanke, a samo jedna je rođena izvan SAD-a.

Čini se da je Trump s obzirom na predsjedničke izbore u studenom 2020. godine odlučniji no ikad da mobilizira svoje biračko tijelo - koje u velikoj većini čine bijelci - i učini sve kako bi unio podjele među svoje političke protivnike, konstatira AFP.

Agencija Reuters ukazuje kako je rezolucija protiv Trumpa samo simbolička i nema nikakvu pravnu težinu, no bilo kakva podrška republikanaca (a glasala su za osudu i četiri republikanska zastupnika) znači da je Trump prešao granicu čak i kod svojih stranačkih kolega. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.