Zastupnički dom optužio Trumpa za rasizam

Donald Trump
Donald Trump je zastupnicama poručio: 'Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, onda je možete napustiti' (EPA)

Donji dom američkog Kongresa osudio je “rasističke komentare” predsjednika Donalda Trumpa, koji je prethodno žestoko napao četiri demokratske zastupnice, pripadnice manjina, javlaj AFP.

Zastupnički dom, u kojemu demokrati imaju većinu, “oštro osuđuje rasističke komentare predsjednika Donalda Trumpa, koji su ozakonili i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i pripadnicima drugih rasa”, piše u tekstu za koji su glasala i četiri republikanska zastupnika.

Trump je tokom vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice (Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley i Rashida Tlaib), od kojih su tri rođene u SAD-u, trebaju “vratiti u uništena i kriminalom opustošena mjesta iz kojih su došle”.

Nancy Pelosi: To su naše sestre

U ponedjeljak im je uputio poruku: “Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, slobodno otiđite”, da bi u utorak napisao kako te objave “nisu rasističke”.

“U meni nema ni trunke rasizma! Takozvano glasanje je demokratska prijevara. Republikanci ne smiju pokazati ‘slabost’ i upasti u njihovu stupicu”, napisao je američki predsjednik.

U svojim prvim objavama na Twitteru Trump nije imenovao kongresnice, no izdvojio ih je u obraćanju u Bijeloj kući u ponedjeljak, konkretno rekavši kako su to Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayanna Pressley iz Massachusettsa i Rashida Tlaib iz Michigana. 

“To su naše sestre”, kazala je demokratkinja Nancy Pelosi, predsjedavajuća Zastupničkog doma, o četiri zastupnice koje su postale meta Trumpovih objava.

Sve četiri su pripadnice manjina i progresivnog krila demokrata te su po prvi put u Kongresu.

Priprema za itbore 2020. godine

Američke su državljanke, a samo jedna je rođena izvan SAD-a.

Čini se da je Trump s obzirom na predsjedničke izbore u studenom 2020. godine odlučniji no ikad da mobilizira svoje biračko tijelo – koje u velikoj većini čine bijelci – i učini sve kako bi unio podjele među svoje političke protivnike, konstatira AFP.

Agencija Reuters ukazuje kako je rezolucija protiv Trumpa samo simbolička i nema nikakvu pravnu težinu, no bilo kakva podrška republikanaca (a glasala su za osudu i četiri republikanska zastupnika) znači da je Trump prešao granicu čak i kod svojih stranačkih kolega. 

Izvor: Agencije