Zastupnički dom bh. Parlamenta usvojio Prijedlog budžeta za 2020. godinu

Predloženi budžet je usvojen uz jedan amandman, koji su zastupnici prethodno podržali (Fena)

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici u srijedu, u drugom čitanju, podržao Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, čiji je predlagač bh. Predsjedništvo.

Za su glasala 24 zastupnika, protiv sedam, a četiri su bila suzdržana, prenosi Fena.

Predloženi budžet je usvojen uz jedan amandman, koji su zastupnici prethodno podržali, a radi se o amandman koji je predložio Jasmin Emrić (A-SDA).

Amandman se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojim je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.

Emrić je, pojašnjavajući svoj amandman, kazao da traži potrebna hitna interventna sredstva u iznosu od 450.000 konvertabilnih maraka (oko 230.000 eura) za migrantsku krizu, a za taj iznos bi bila smanjenja tekuća rezerva.

Obezbijeđena sredstva za izbore

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја i mеđunаrоdnih оbavеzа zа 2020. gоdinu, s izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu u dijelu koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine – Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM (oko 380.000 eura).

Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta.

Prethodno je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom korona virusa.

Ministarstvo finansija i trezora je, uz prihvaćene korekcije, Nacrt budžeta dostavilo bh. Predsjedništvu, nadležnom za njegovo predlaganje.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija Bosne i Hercegovine u 2020. godini iznose 996.000.000 KM (oko 500 miliona eura), koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM (oko 15 miliona eura), ili tri posto.

Za održavanje lokalnih izbora Budžetom su planirana sredstva od 4.227.000 KM (oko 2,2 miliona eura).

Izvor: Agencije