Zastupnici EP-a za izvoz medicinske opreme na Zapadni Balkan

Zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da su u mogućnosti da učestvuju u zajedničkim nabavkama robe relevantne za trenutnu krizu, smatraju zastupnici (EPA)

Zastupnici različitih grupa u Evropskom parlamentu poslali su zajedničko pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen u kome traže da se dozvoli izvoz medicinske opreme iz Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana.

Zastupnici Evropske narodne partije, Zelenih i liberala u Evropskom parlamentu potpisali su pismo upućeno predsjednici Evropske komisije u kome iznose stav da bi evropska koordinacija odgovora na pandemiju COVID-19 trebalo da obuhvati i zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

Upozorava se da bi uvedeno ograničenje izvoza medicinske opreme moglo imati ozbiljne posljedice za regiju.

Zajedničke nabavke

“Zdravstveni sistemi u ovim državama su uglavnom slabiji zbog čega je zemljama Zapadnog Balkana potrebna zaštita EU-a. Zato Vas pozivamo da uključuju svih šest zemalja Zapadnog Balkana u EU + šemu odobrenja izvoza koja trenutno pokriva države članice EU-a kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Veliku Britaniju”, navode EU parlamentarci u svom pismu.

Kako se navodi, zemlje Zapadnog Balkana također bi trebalo da su u mogućnosti da učestvuju u zajedničkim nabavkama robe relevantne za trenutnu krizu.

“Stanovnici zemalja Zapadnog Balkana osjećaju se i žive kao Evropljani. Iako je Evropska unija više puta stavljala proces proširenja na čekanje ove zemlje su nas podržavaju već godinama kada su u pitanju migracije i druge oblasti. Sada je red na nas da pokažemo solidarnost”, navode poslanici EP-a.

Poslanici Lukas Mandl, Viola von Cramon-Taubadel, Ilhan Kyuchyuk i Andrej Kovačev u pismu Ursuli von der Leyen zaključuju da pandemija korona virusa utiče na sve, a da solidarnost svih evropskih zemlja može spasiti živote.

Izvor: Agencije