Zašto je Bin Salman preuzeo odgovornost za ubistvo Khashoggija?

Smith je izjavio za Al Jazeeru da je Bin Salmana prvi put sreo 2017. (EPA)

Piše: Mohamed Elmenshawi

Washington – Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman nikad nije govorio o ubistvu kolumnista Jamala Khashoggija, niti je priznao da snosi odgovornost za taj slučaj na osnovu toga da se desio za vrijeme njegove vladavine, sve do trenutka kad je to spomenuo u razgovoru s američkim novinarom Martinom Smithom.

Televizijska mreža PBS otkrila je da će dvosatni dokumentarni film biti emitiran 1. oktobra, dan pred prvu godišnjicu Khashoggijevog ubistva.

Dokumentarac sadrži razgovor između Smitha i Bin Salmana vezano za ubistvo.

Al Jazeera je telefonski razgovarala s poznatim televizijskim voditeljem Smithom, koji je tom prilikom izjavio da bi film mogao biti dostupan na internetu i prije datuma predviđenog za početak televizijskog emitiranja, na sajtu YouTube, 27. ili 28. septembra.

Neplanirani sastanak na utrkama

Smith je izjavio za Al Jazeeru da je Bin Salmana prvi put sreo 2017, kada je s prestolonasljednikom proveo više od sat i po razgovarajući o mnogim pitanjima.

Drugi put sastali su se bez ranijeg dogovora, tokom održavanja automobilskih utrka kod Rijada u decembru prošle godine.

Prema Smithovim riječima, razgovarali su o nečemu drugom, a sam Bin Salman potakao je temu ubistva Khashoggija.

“Činilo se da je prestolonasljednik voljan razgovarati o ubistvu i onome što se govorilo o njegovoj ulozi u svemu tome”, kazao je.

Bio je to prvi put da Bin Salman spomene “snošenje sve odgovornosti, jer se to dogodilo dok sam bio na vlasti”.

Smith smatra da je saudijski prestolonasljednik u to vrijeme osjećao da je pod velikim pritiskom.

Kako kaže Smith, Bin Salman nije govorio šta misli pod tim preuzimanjem odgovornosti.

Smith nije očekivao, kako je to objasnio za Al Jazeeru, da će prestolonasljedniku biti upućene direktne optužbe i da će biti procesuiran.

Međutim, pitao se o sudbini i suđenju Saudu al-Qahtaniju, koji je bio mozak cijele operacije, a koji je nestao i o kome niko ništa ne zna.

‘Reakcija princa nevažna’

Smith je nakon susreta s Bin Salmanom na autoutrci pokušao stupiti u kontakt sa saudijskim kraljevskim dvorom kako bi obavio duži televizijski intervju s prestolonasljednikom, ali nije dobio nikakav odgovor.

Prije nekoliko sedmica Smith je obavijestio Bin Salmana da će PBS emitirati duži dokumentarni film o njemu, navodeći i datum emitiranja emisije (1. oktobar).

Primio je odgovor u vidu tekstualne poruke, u kojoj nije bilo nikakvog prigovora ili zahtjeva da se film ne emitira.

Također, kraljevski dvor nije tražio da pregleda dokumentarni film prije emitiranja.

“Ne znam kakva će biti reakcija saudijskog prestolonasljednika ili kraljevskog dvora na ovaj film. Smatram to nevažnim”, rekao je Smith.

Objasnio je da film prikazuje priču o usponu Bin Salmana na poziciju prestolonasljednika, njegovu ulogu u ratu u Jemenu i sukobu s Katarom, kao i njegov odnos s disidentima, posebno aktivisticama koje su uhapšene za vrijeme njegove vladavine i bile izložene mučenju.

Također se bavi njegovim ekonomskim reformama i ekonomskom “Vizijom 2030”, rekao je Smith.

‘Oni žele zatvoriti ovu stranicu’

Uključivat će i razgovore sa saudijskim ministrima, između ostalog, s Adelom al-Jubeirom i princem Turkijem al-Faisalom, bivšim službenicima američke Centralne obavještajne službe i bivšim diplomatima, poput Martina Indyka, zatim turskim novinarima koji su izbliza pratili operaciju u kojoj je ubijen Khashoggi, kao i sa saudijskim aktivistima.

Također, svi njegovi zahtjevi za susret sa zvaničnicima iz administracije Donalda Trumpa naišli su na ignoriranje ili odbijanje.

Smith smatra da bi neslaganja unutar vlade vezano za odgovor na ubistvo Khashoggija mogla pogurati početak američkih službenih istraga nakon završetka vladavine predsjednika Trumpa, posebno nakon zaključka CIA-e kojim se potvrđuje odgovornost saudijskog prestolonasljednika za to ubistvo.

Smith je govorio i o čuđenju koje je prisutno u zvaničnim saudijskim krugovima zbog velikog američkog i međunarodnog interesa za ubistvo Khashoggija.

“Oni žele zatvoriti ovu stranicu i ostaviti je iza sebe, ali to ne mogu postići”, rekao je Smith.

Izvor: Al Jazeera