Zarif: SAD neće uspjeti srušiti vlast u Iranu

Brian Hook
Američki državni tajnik imenovao je Briana Hooka za specijalnog savjetnika za Iranu u Skupini za akciju u Iranu (AP)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ustvrdio je u nedjelju da Europa nije još pokazala volju da “plati cijenu” za spašavanje međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom potpisanog 2015. iz kojeg je SAD istupio.

Washington je 6. kolovoza uveo prvi krug sankcija Iranu i zaprijetio zemljama koje i dalje trguju s tom zemljom.

Stranim tvrtkama odredio je da se za 90 do 180 dana moraju povući iz Irana. Među mnogim tvrtkama koje su već najavile odlazak iz Irana strahujući od američkih sankcija je i njemački Daimler.

Zarif je rekao da su europske vlade predložile mjere za očuvanje veza s Iranom u naftnom i financijskom sektoru nakon drugog kruga sankcija najavljenog za studeni.

Zarif: Više izjava namjere nego konkretne mjere

No, riječ je više o “izjavi namjere nego konkretnim mjerama”, rekao je Zarif za portal Iranskog kluba mladih novinara.

“Mislimo da Europa nije još spremna platiti cijenu” pružanjem otpora američkim sankcijama, kazao je Zarif, kako prenosi Hina.

Sankcije protiv Irana za sada se odnose na automobilski sektor i zračni promet te uvoz sirovina.

“Europljani kažu da je nuklearni sporazum sigurnosni uspjeh za njih. Logično je da svaka zemlja mora ulagati i platiti cijenu za svoju sigurnost. Moramo vidjeti da plaćaju cijenu u mjesecima koji dolaze”, rekao je Zarif.

Iranski ministar vanjskih poslova u nedjelju je također poručio da Skupina za akciju u Iranu, nedavno formirana u američkom State Departmentu, ima za cilj rušenje vlasti u Iranu, ali da SAD u tome neće imati uspjeha.

Američki državni tajnik Mike Pompeo imenovao je u četvrtak visokog političkog savjetnika Briana Hooka za specijalnog savjetnika za Iranu u Skupini za akciju u Iranu koja treba koordinirati kampanjom pritiska koju je pokrenuo predsednik SAD-a Donald Trump protiv Teherana.

“Prije 65 godina SAD je svrgnuo demokratski izabranu vladu Mohammeda Mossadegha, uspostavljena je diktatura, a Iranci su bili potčinjeni idućih 25 godina. Sada Skupina za akciju sanja o tome da učini isto kroz pritisak, dezinformacije, demagogiju. Nikad više”, naveo je Zarif na Twitteru, kako prenosi Tanjug.

Washington traži oštriji sporazum

Agencija Reuters podsjeća da je SAD 1963. godine pomogao u organiziranju svrgavanja slobodno izabranog premijera Mohammeda Mossadegha, uspostavivši vlast šaha Mohammeda Reze Pahlavija.

On je potom 1979. godine svrgnut Islamskom revolucijom.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u svibnju kako se Sjedinjene Američke Države povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma postignutog 2015. između Teherana i šest svjetskih sila.

Washington kaže kako će okončati sankcije ako Iran pristane na pregovore o oštrijem sporazumu.

Iran i drugi potpisnici – Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina – rade na pronalaženju načina da sačuvaju nuklearni sporazum čak i dok Sjedinjene Američke Države počinju ponovo nametati sankcije Iranu.

Izvor: Agencije