Zarif poručio Trumpu: Pokušajte s poštovanjem, to uspijeva

Mohammad Javad Zarif: Iranci su milenijima odolijevali, dok su svi agresori nestali (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kritizirao je u ponedjeljak predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zbog ranije objave na Twitteru u kojoj je pretio da je aktuelni konflikt “zvanični kraj Irana”, prenose agencije.

Zarif je u svojoj poruci na Twitteru napisao kako je američki lider bio “gurnut” u “genocidne primjedbe”, prenosi agencija AP.

Šef iranske diplomatije je naveo kako se Trump nada da će postići ono što Aleksandar Veliki, Džingis Kan i, kako se izrazio, ostali agresori nisu uspjeli.

“Iranci su milenijima odolijevali, dok su svi agresori nestali”, napisao je Zarif.

Objavu na Twitteru je završio riječima: “Pokušajte s poštovanjem – to uspijeva!”

Ranije je Trump naglasio kako ne želi rat s Iranom, zbog ozbiljne štete koju bi to moglo imati, te je govorio o “ekonomskoj invaziji na ovu zemlju”.

‘Štete u ekonomiji i ljudstvu’

“Ako se Iran želi boriti, bit će to službeno kraj Irana”, kazao je ranije.

U intervjuu koji je rano u ponedjeljak ujutro emitirala američka mreža Fox News, bliska američkom predsjedniku, Trump je izjavio kako želi spriječiti Iran da prijeti njegovoj zemlji i da nabavi nuklearno naoružanje.

Dodao je kako ne želi ući u rat s Iranom, jer bi to ovoj državi nanijelo štete u ekonomiji i ljudstvu, ali da će, ako bude morao napasti Iran, to učiniti ekonomski.

Trump je u nedjelju na Twitteru objavio: “Ako Iran bude želio rat, onda će to službeno biti njegov kraj.”

“Nemojte više nikada prijetiti SAD-u”, dodao je Trump na Twitteru, obraćajući se Irancima.

Izvor: Al Jazeera i agencije