Zarif: Iran neće početi rat u Zaljevu, ali ćemo se braniti

Mohammad Javad Zarif
Glasnogovornik iranske misije pri UN-u rekao je da je bolnica u koju Zarif želi otići udaljena samo nekoliko blokova (Reuters)

Iran je spreman raditi na francuskim prijedlozima da se spasi međunarodni nuklearni dogovor koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama 2015. godine, ali neće tolerirati američko miješanje u Zaljev, izjavio je u čertvrtak iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

U vrijeme pojačanih napetosti između Teherana i Washingtona, Iran je također u četvrtak pokazao ono što je opisao kao protivzračni obrambeni sistem dalekometnih projektila zemlja-zrak.

SAD je napustio međunarodni nuklearni dogovor u maju prošle godine i pojačao sankcije Iranu.

U nastojanjima da podrži sporazum, francuski predsjednik Emmanuel Macron ponudio je u srijedu ublažavanje sankcije Iranu ili osiguranje kompenzacijskog mehanizma, “kako bi omogućio iranskom narodu da bolje živi”, u zamjenu za puno poštivanje sporazuma.

Zarif je, govoreći na norveškom institutu međunarodnih poslova, rekao da se raduje što će imati “ozbiljne razgovore” s Macronom u Parizu u petak.

Napadi na brodove u Zaljevu

“Prijedlozi su na stolu – i s francuske, i s iranske strane, i sutra ćemo raditi na tim prijedlozima”, kazao je on.

Zarif je, također, upozorio protiv američkih napora stvaranja sigurnosne misije, kojoj su se do sada priključile Velika Britanija, Australija i Bahrein, da prate plovidbu u Hormuškom tjesnacu, vitalnom morskom prolazu za svjetske zalihe nafte.

“Očigledno je da je američka nakana (…da ima) pomorske snage u Perzijskom zaljevu usmjerena protiv Irana … Ne očekujte da ostanemo tihi kada neko dođe u naše vode i prijeti nam”, rekao je Zarif.

Nekoliko međunarodnih trgovačkih brodova napadnuto je u Zaljevu proteklih mjeseci, u incidentima koji su uzdrmali globalnu trgovinu robom.

Za vrijeme govora u Oslu, Zarif je kazao da Iran neće početi rat u Zaljevu, ali da će se braniti.

“Hoće li biti rata u Perzijskom zaljevu? Mogu vam reći da nećemo početi rat, ali ćemo se braniti”, kazao je šef iranske diplomatije.

Izvor: Agencije