Zarif: Iran kroz saradnju neutralizira američke sankcije

SAD je ponovo uveo sankcije Iranu, uključujući i one na njegov izvoz nafte i bankarski sektor (Fena)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u utorak da će njegova zemlja nastaviti saradnju s globalnim partnerima kako bi se neutralizirale američke sankcije protiv Irana.

Teheran će nastaviti sarađivati s Evropom kako bi proveo sistem posebne namjene (SPV), koji evropske zemlje osmišljavaju za trgovinu s Iranom uprkos prijetnjama Washingtona protiv Teherana, navodi Zarifove riječi novinska agencija Tasnim.

Zarif je dao te komentare na marginama sastanka s indijskim ministrom saobraćaja u indijskoj prijestonici New Delhiju.

Iran će, također, sarađivati sa svojim tradicionalnim partnerima kako bi bili zadovoljeni interesi Iranaca, rekao je.

Zarif je zatražio od Evropljana da ubrzaju napore na dovršenju mehanizma SPV.

Ponovo aktivne američke sankcije

U pratnji visoke političke i ekonomske iranske delegacije Zarif je u utorak doputovao u New Delhi, gdje bi trebao održati razgovore s visokim indijskim zvaničnicima.

Njegova posjeta Indiji događa se u vrijeme aktuelnih iranskih napora na jačanju trgovinske saradnje s tradicionalnim ekonomskim partnerima Teherana kako bi se suprotstavio američkim sankcijama.

SAD je ponovo uveo sankcije Iranu, uključujući i one na njegov izvoz nafte i bankarski sektor, nakon napuštanja historijskog nuklearnog sporazuma s Iranom u maju prošle godine.

Washington je, ipak, pristao na to da osam zemalja, među kojima je i Indija, privremeno nastave kupovati iransku naftu, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije