Zarif: Iran će se braniti od svakog oblika agresije

Zarif i Alhakim: Irak je voljan biti posrednik između Irana i Sjedinjenih Američkih Država (AP)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, koji je u posjeti Bagdadu, rekao je danas kako će se Teheran snažno braniti protiv svake vojne ili ekonomske agresije. Ujedno je pozvao evropske države da urade više na očuvanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, prenose agencije.

Prema riječima Zarifa, njegova država želi izgraditi uravnotežene odnose sa zaljevskim arapskim susjedima i predložio je sklapanje saveza o nenapadanju sa njima, javila je agencija Reuters.

Šef iračke diplomatije Mohamed Ali Alhakim poručio je kako njegova država stoji uz Iran i kako je voljna biti posrednik između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Alhakim je, osvrćući se na američke sankcije, naveo kako ne vjeruje da je „ekonomska blokada“ plodotvorna. 

‘Politička igra’

Američko prisustvo na Bliskom istoku najslabije je u historiji, izjavio je danas zamjenik komandanta iranske elitne Revolucionarne garde, kontraadmiral Ali Fadavi, prenosi poluzvanična agencija Fars.

Predsjednik SAD-a Donald Trump pooštrio je ekonomske sankcije protiv Irana, a njegova administracija navodi kako pojačava prisustvo u regiji, optužujući Iran da predstavlja prijetnju američkim trupama i interesima, prenosi Reuters.

Teheran opisuje poteze SAD kao „psihološki rat“ i „političku igru“.

„Amerikanci su prisutni u regiji od 1833. godine i sada su najslabiji u historiji u zapadnoj Aziji“, rekao je Fadavi.

Izvor: Agencije