Oglasi

Zarif demantirao navode da je Iran prepustio Kini otok Kish

Zbog brojnih slobodnih zona, trgovačkih centara, turističkih atrakcija i luksuznih hotela, otok Kish ima status raja za potrošače.
Nećemo Kini dati pravo na korištenje našeg teritorija koliko je jedan pedalj, kazao je Mohammad Javad ZarifEPA

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif demantirao je u četvrtak navode da je Iran prepustio Kini otok Kish, na jugu zemlje, sporazumom između Pekinga i Teherana.

"Nećemo Kini dati pravo na korištenje našeg teritorija koliko je jedan pedalj", kazao je on za novinsku agenciju ICANA povodom razgovora Irana i Kine o 25-godišnjem sporazumu, prenosi Anadolija.

Istakao je da se još pregovora o tome te da će iranskom parlamentu biti upućen sporazum ukoliko budu dogovorene određene zakonske obaveze.

Naglasio je da se pregovori s kineskom delegacijom ne vode tajno od zakonodavne vlasti, koja je upoznata s procesom.

Zarif je poručio da nisu tačne tvrdnje da je Iran, u okviru tog 25-godišnjeg sporazuma, Kini prepustio otok Kish u Zaljevu.

Dio iranske pokrajine Hormuzgan

"Takve tvrdnje nisu uopće tačne. Tu nema nimalo istine. Iran nikome nije prepustio ni metar svog teritorija", kazao je iranski šef diplomatije.

Kish je iranski otok i istoimeno naselje koje se nalazi u Zaljevu.

Otok je dio pokrajine Hormuzgan.

Zbog brojnih slobodnih zona, trgovačkih centara, turističkih atrakcija i luksuznih hotela, otok ima status "raja za potrošače".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.