Zapadne diplomate od Čovića i Izetbegovića traže hitno rješenje za Mostar

Specijalni američki izaslanik Matthew Palmer učestvovat će na panelu o dijalogu Srbije i Kosova (Arhiva)

Specijalni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer zajedno s grupom zapadnih diplomata akreditiranih u Bosni i Hercegovini u Sarajevu zatražio je od čelnika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBIH) Dragana Čovića i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da hitno pronađu rješenje kojim bi bilo omogućeno provođenje izbora za lokalna tijela vlasti u Mostaru.

Palmer te američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, voditeljica misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade Velike Britanije Ruth Wiseman nenajavljeno su se sastali sa Čovićem i Izetbegovićem iza zatvorenih vrata u američkoj ambasadi u Sarajevu, prenosi Hina.

Nakon toga je saopćeno da su razgovarali o “hitnoj potrebi provođenja izbora u Mostaru”.

“Svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa i da je potrebno preduzeti hitne korake kako bi građani tog grada mogli glasati na općinskim izborima 2020”, stoji u saopćenju Ambasade SAD-a.

Podsjetili su i da je Evropski sud za ljudska prava u svojoj presudi o izborima u Mostaru iz novembra jasno stavio do znanja da je Parlament Bosne i Hercegovine odgovoran za rješavanje tog zastoja.

Lokalni izbori

Ocijenjeno je da je pritom direktna odgovornost na HDZBiH i SDA kao na dvije stranke koje su značajno zastupljene u parlamentu i koje imaju snažnu bazu u Mostaru. Zapadni diplomati stoga od Čovića i Izetbegovića očekuju pronalaženje prihvatljivog rješenja koje se može pretvoriti u zakon prije raspisivanja općinskih izbora predviđenih za oktobar sljedeće godine.

Izbori u tom slučaju moraju biti raspisani najkasnije u maju 2020, a nakon toga nije moguće mijenjati Izborni zakon.

Predstavnici međunarodne zajednice izrazili su spremnost da podrže lokalne inicijative kojima se nastoji postići kompromisno rješenje kojim bi građanima Mostara ponovo bilo osigurano pravo glasa i kojim bi se odgovorilo na kršenja utvrđena presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i kojim bi Mostar bio održan kao jedinstveni, multietnički grad, navedeno je u saopćenju.

Lokalnih izbora u Mostaru nije bilo od 2008. jer je nakon toga Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio presudu prema kojoj izborna pravila koja su tada vrijedila nisu u skladu s Ustavom, pa je naredio njihovu izmjenu, ali HDZBiH i SDA, kao stranke koje od rata neprestano imaju većinu u gradskim tijelima vlasti, nikad nisu uspjele usaglasiti moguće nove izborne modele.

HDZBiH dosad je nudio model po kojem bi cijeli Mostar bio jedna izborna jedinica, ali SDA to ne želi prihvatiti jer bi Bošnjaci bili preglasani.

Izvor: Agencije