Zapad ne priznaje referendum na istoku Ukrajine

U nedjelju navečer zatvorena su glasačka mjesta na istoku Ukrajine, gdje su se građani na referendumu o samoopredjeljenju izjašnjavali jesu li za nezavisnost samoproglašenih narodnih republika Lugansk i Donjeck.

Zvanični Kijev smatra ga nelegalnim, a Zapad strahuje od mogućeg izbijanja rata.

Referendum proruskih separatista, koji Ukrajina i Zapad ne priznaju, protekao je u haotičnoj atmosferi i uz vrlo slobodno shvaćenu primjenu izbornih pravila, a obilježen je i sukobima u Slavjansku, javljaju dopisnici zapadnih agencija iz istočne Ukrajine.

Iako je na odgađanje glasanja pozvao ruski predsjednik Vladimir Putin, a Ukrajina upozorila da je referendum put za samouništenje regija i prikrivanje zločina, proruski separatisti organizirali su izjašnjavanje o otcjepljenju od Ukrajine te najavili i referendum o pripojenju tih regija Rusiji.

Pitanje na glasačkim listićima u Donjecku glasilo je: “Podržavate li samoopredjeljenje Narodne Republike Donjeck?”, pri čemu se riječ “samoopredjeljenje”, kako navodi Reuters, treba shvatiti kao nezavisnost.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Slično izjašnjavanje održano je i u susjednoj regiji Luganska.

Odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta u Donjecku i Lugansku, na 53 lokacije počelo je brojanje glasačkih listića.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države u više navrata su upozoravale kako je referendum u Donjecku i Luganjsku za njih neprihvatljiv i kako rezultate glasanja koji bi mogli dovesti do otcjepljenja neće priznati.

Iste poruke mogle su se čuti i u vrijeme krimskog referenduma, no tada je Putin odgovorio da je poluotok nedvojbeno dio Ruske Federacije.

U te dvije regije ukupno živi gotovo 7,3 miliona ljudi, dok čitava Ukrajina ima blizu 46 miliona stanovnika, podsjeća agencija Tanjug.

Predsjednik novoosnovane izborne komisije Donjecke oblasti Roman Ljagin izrazio je nadu da će rezultati referenduma biti objavljeni do 15:00 sati u ponedjeljak, 12. maja.

EU ministri sutra o Ukrajini

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupit će se sutra u Briselu na dvodnevnom sastanku Vijeća za vanjske poslove.

Zvanično, glavna tema su pripreme za predstojeći završni samit prvog polugodišta koji će se održati krajem juna, ali očekuje se da ukrajinska kriza ponovo dominira debatom.

Tanjug iz diplomatskih izvora saznaje da se ne očekuju drastični potezi, ali da će “crna lista” EU sa imenima ruskih funkcionera kojima je zabranjeno izdavati vize i dozvoliti raspolaganje novcem u evropskim bankama biti proširena za još nekoliko imena.

Za sada ta lista, koju je Vijeće dosad u više navrata dopunjavalo, obuhvata 48 ljudi.

Spisak birača star je dvije godine, rezultati će biti važeći bez obzira na odaziv, a na glasanje nije pozvan nijedan strani posmatrač.

Bez specijalnih oznaka

Osim malog znaka na sva četiri ugla glasačkog listića, na papiru nema nikakvih drugih specijalnih oznaka koje bi trebale spriječiti falsificiranje.

“Dobro, nije sve striktno u skladu sa zakonom, ali mislim da je to jedini način da referendum bude održan”, izjavio je Ljagin.

Vlast u Kijevu, koja za 25. maj planira održavanje predsjedničkih izbora, zarekla se da će vojnom ofanzivom vratiti pod svoju kontrolu gradove na istoku i jugu zemlje, koje su proteklih sedmica zauzele proruske snage, među koje spadaju i dobrovoljci koji će sada osiguravati glasanje u Donjecku i Lugansku, navodi Reuters.

Na pitanje zašto glasački listići neće biti posebno osigurani, Ljagin je odgovorio: “Zato što nemamo sredstava.”

SAD: Referendum ilegalan

SAD je u subotu navečer potvrdio da neće priznati rezultat glasanja, koji bi mogao završiti otcjepljenjem tog dijela zemlje.

To je glasanje “ilegalno prema ukrajinskom pravu te je pokušaj stvaranja razlika i nemira”, saopćila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

“Ako se referendumi održe, prekršit će međunarodno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine. SAD neće priznati rezultate tih ilegalnih referenduma”, zaključila je.

Ukrajina upozorava

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandr Turčinov poručio je stanovnicima istočnih regija da će izazvati katastrofu ako na referendumu budu glasali za otcjepljenje od Ukrajine.

Turčinov, koji smatra da su referendumi u regijama Donjeck i Lugansk nezakoniti, apelirao je na stanovništvo da prihvati razgovore za okruglim stolom o većoj autonomiji.

Ali, govoreći o naoružanim grupama koje su zauzele zgrade policije i vlade, rekao je da “teroristi” ne mogu biti uključeni, navodi Reuters.

“Otcjepljenje od Ukrajine bi odvelo te regije u propast”, kazao je Turčinov, objavljeno je na njegovoj internetskoj stranici.

“Oni koji se zalažu za samoupravu ne shvataju da bi to značilo potpuno uništenje privrede, socijalnih programa i života uopće za većinu stanovništva u ovim oblastima”, dodao je.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije