Žalba finskih tužitelja u slučaju Patria

Menadžeri se terete da su isplatom mita osigurali posao nabavke oklopnih transportera te firme za Slovensku vojsku 2006. godine (EPA)

Finski tužitelji uložili su žalbu na presudu okružnog suda kojom su u januaru nekadašnji menadžeri kompanije Patria oslobođeni krivice za podmićivanje slovenskih zvaničnika u poslu isporuke oklopnih vozila za Slovensku vojsku, objavilo je tužiteljstvo.

Tužitelji Jukka Rappe i Timo Kokkomaeki podnijeli su žalbu na presudu okružnog suda u Haemeenlinni, kojom su petorica bivših menadžera Patrije oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Apelacioni sud u gradu Turku razmatrat će slučaj, a o toku procesa tužiteljstvo će obavještavati medije, navelo je Finsko državno tužiteljstvo u ponedjeljak u saopćenju za javnost, prenosi Slovenska novinska agencija.

Tužiteljstvo u žalbi izražava neslaganje s time kako je prvostepeni sud ocijenio iznesene dokaze te nezadovoljstvo što je na sudu razdvojen slučaj isporuke oklopnih vozila Patrije Sloveniji od sličnog slučaja isporuke oklopnih vozila Hrvatskoj, gdje se, također, sumnja na korupcijske postupke, jer su posao dogovarali isti bivši Patrijini menadžeri.

Okružni sud u Haemeenlinni oslobodio je u januaru optužbi petoricu nekadašnjih menadžera finske kompanije Patria zbog nedostatka iznesenih dokaza.

Teretili su ih da su isplatom mita, preko posrednika iz Austrije, osigurali posao nabavke oklopnih transportera te kompanije za Slovensku vojsku 2006. godine.

Osuđen Janez Janša

Od prošle jeseni na optuženičkoj klupi bili su nekadašnji generalni direktor Patrije Jorma Wiitakorpi, njen nekadašnji izvršni potpredsjednik Vehicles Heikki Hulkkonen, zastupnik Patrije za Sloveniju Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi te glavni finansijski direktor Kai Nurmi.

Svi optuženi tokom procesa izjasnili su se kao nevini.

Glavni tužitelj Rappe na suđenju je zahtijevao kaznu od pola miliona eura, a za optužene menadžere zatvorske kazne do dvije godine zatvora.

Slovenski lider opozicije Janez Janša, koji je u vrijeme sklapanja posla slovenske vojske bio premijer, osuđen je za aferu Patria na dvije godine zatvora, na što je uložena žalba o kojoj će sud odlučivati tokom marta.

Janša je navodno primio obećanje o nagradi ako Vojska Slovenije pristane na ugovor s Patrijom.

Janša tvrdi da nije kriv i da s predstavnicima Patrije nikad nije kontaktirao.

Izvor: Agencije