Zahtjevan zadatak Josipovića u drugom krugu

U Hrvatskoj, u drugi krug predsjedničkih izbora aktuelni predsjednik Ivo Josipović ulazi s minimalnom prednošću ispred HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

Na kampanju je dosad potrošio blizu 700 hiljada eura. Naklonost birača traži programom “To je pravi put”.

Prema mišljenju analitičara, njegova borba za ostanak na Pantovčaku, bit će sve samo ne jednostavna, izvještava Ivan Čorkalo.

“Čuli smo kako se poraz pretvara u pobjedu, pobijedili smo mi”, izjavio je Ivo Josipović.

Doktor kaznenog prava u politici je još od 1980. godine. No, aktivniju ulogu ima od 2003, kada na poziv Ivice Račana postaje saborski zastupnik.

Dodatni glasovi

Šest godina kasnije, na unutarstranačkim izborima u SDP-u osvaja predsjedničku kandidaturu te pobjeđuje Milana Bandića u drugom krugu izbora i postaje hrvatskim predsjednikom.

Sada u drugi krug ulazi s minimalnom prednošću ispred Kolinde Grabar-Kitarović. 

“Sama činjenica da je kandidat SDP-a i nije najveći problem… da glasuju za njega”, kaže Darijo Čerepinko, politički analitičar.

U prvom krugu, Ivo Josipović osvojio je 687 hiljada od ukupno tri  miliona 700 hiljada birača.

Prema procjenama analitičara, za pobjedu će mu biti potrebno blizu milion i 400 hiljada glasova.

Stranački teret

Pred aktuelnim predsjednikom nije lagan zadatak. Dok HDZ ima disciplinirane birače, Josipović će morati privući glasove gotovo polovice birača koji nisu izašli na izbore u prvom krugu.

A to u kampanji s programom pravog puta, nije uspio napraviti. 

“Ivo Josipović je zaboravio tko su njegovi birači iz 2009. – niste dovoljno desno da dobijete birače koji nisu vaši”, dodaje Čerepinko.

Kako i sam premijer Zoran Milanović ističe, dodatni teret Josipoviću u kampanji je i činjenica da dolazi iz njihove stranke, čija je vlada u ovome trenutku izrazito nepopularna. 

A hoće li Ivo Josipović zadržati funkciju ili će Hrvatska dobiti prvu predsjednicu, znat će se ove nedjelje.

Izvor: Al Jazeera