Zahtjev za ocjenu ustavnosti sporazuma

Sastanak Srba sa sjevera Kosova sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem završen je bez dogovora.

Raspravljalo se o referendumu, ali su Srbi sa sjevera Kosova odlučili, prije toga, zatražiti da se o briselskom sporazumu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa izjasni Ustavni sud.

Dačić je izjavio da Vlada neće mijenjati evropski kurs države.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić javio je iz Beograda da referendum nije izvjestan.

Dačić: Potreban dogovor 

“Sporazum mora da se primeni, Vlada raspolaže mehanizmima za to – ukinemo plate i radna mesta i nema paralelnih institucija, ali to nećemo, već hoćemo dogovor sa Srbima sa Kosova”, izjavio je Dačić nakon sastanka.

Srbi sa sjevera Kosova su ranije iznijeli stav da se ne slažu sa sporazumom, poslije čega se govorilo o opciji referenduma, ali samo uz uslov jedinstva.

Premijer Srbije je nakon sastanka izjavio da “referendum nema smisla, jer Srbi s Kosova očigledno ne bi prihvatili njegov većinski rezultat”. 

“Srbi sa Kosova obavestili su nas da referendum nije opcija, mi nemamo vremena da mesecima razmatramo ovo pitanje, jer to Srbiju dovodi u tešku situaciju da ne može da sprovodi sporazume koje smo prihvatili”, prenosi Tanjug stav Dačića.   

Na sastanak s Vučićem i Dačićem došli su zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić, predsjednici četiri opštine sa sjevera Kosova i načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković.

Protesti ispred Vlade

Srbi koji žive južno od Ibra također su se okupili ispred zgrade Vlade Srbije, ali nije poznato zašto nisu prisustvovali sastanku, javio je naš reporter.

Dačić je rekao da njima nije bio upućen poziv.


Dušan Janjić uživo iz Beograda

Okupljeni Srbi koji žive južno od Ibra kazali su da, iako nisu dobili poziv za sastanak, smatraju da im je tu mjesto i traže da prisustvuju.

Nosili su transparente “Srbi južno od Ibra, građani trećeg reda”, “Više od 250.000 Srba proterano sa teritorije naših opština” …

Predsjednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović zatražio je od predstavnika Srba sa sjevera da se založe za njihovo učešće na sastanku.

“Mi smo legalno izabrani i bilo bi ispravno da budemo unutra. Ukoliko odete bez nas, onda to nije dobar potez”, rekao je Mihajlović

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je ranije u utorak, neposredno pred ulazak u Vladu, da smatra da i Srbi koji žive u opštinama južno od Ibra treba da učestvuju na tim sastancima.

“Mi smo isti – i severno i južno. Isti nam je problem i nemamo ništa protiv da i oni uđu unutra, samo što mislim da bi trebalo da zatraže prijem”, rekao je Ristić.

Sljedeći sastanak u Vladi Srbije je zakazan za 7. maj.

Izvori: Al Jazeera  i agencije